Ето кои мерки ще останат силно препоръчителни след отпадането на извънредната епидемична обстановка

  • 30 март 2022 14:30

  • 4687
  • 5
© Novini.bg

Всяко нещо рано или късно свършва. Да кажем, че пандемията е свършила ще е още доста рано, но България е сред четирите държави в ЕС с най-ниска заболеваемост.

Това заяви на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев във връзка с отпадането на извънредната епидемична обстановка.

"СЗО ще обяви излизане от пандемията, когато има данни от целия свят. Днес говорим за отпадане на редица мерки, но трябва да оставим някои от най-лесните и изпълними от тях. 

Важно! Ето кои мерки за подкрепа на гражданите и бизнеса остават и след края на извънредната епидемична обстановка

Първата и най-елементарна мярка е спазването на дистанция. Навсякъде, където има струпване на хора, ще е силно препоръчително да се спазва дистанция. 

По отношение на носенето на маски чухме всякакви мнения и изказвания. Няма съмнение за ползата от маските. Силно препоръчително ще остане носенето на маска в градския транспорт, места със струпвания на много хора, в лечебните заведения, в места с лоша вентилация и за хората с хронични заболявания. 

Шефът на здравната комисия в НС разкри дали ще подлежим на санкции, ако не носим маски

Дезинфекцията и използването на дезифенктанти също ще бъдат силно препоръчителни. Там, където има възможност, дезинфектантите ще останат, мокрите кърпички ще трябва да се използват. Личната хигиена е много важна. С тази мярка се предпазваме и от всякакви други вируси и грип.

Целта на всички тези мерки е да опазим общественото здраве", категоричен бе доц. Кунчев.  

"Ситуацията и картинката в цял свят е много шарена. В САЩ и Канда все още изсикват PCR тест за влизане. Там може да се промъкнеш без виза, но без PCR тест не. В същото време в Европа има 7-8 държави, в които няма абсолютно никакви изисквания за влизане и никакви мерки. Ние не сме сред тях - остават тези силно препоръчителни мерки, както и граничния контрол", добави главният държавен здравен инспектор.  

"От 1 април в сила ще бъде изискването за провеждането на граничен здравен контрол за лица влизащи на територията на Република България. Достъп ще има всяко лице, от всяка точка на света при задължително представяне на един от валидните цифрови сертификати, които действат и към настоящия момент. Това са цифрови COVID сертификати за ваксинация, преболедуване или изследване. От 1 април отпада изискването за трите цвята на зоните по държавите или така нареченото недопускане на лица влизащи от "червена" зона на територията на Република България", обяви от своя страна Илия Тасев, директор "Държавен здравен контрол".  

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4687 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Вашето име

2022.03.30 | 15:37

1
Ако маските си вършеха работата, защо социална дистанция? Ако социалната дистанция работеше - защо локдауни?
Всичко е

2022.03.31 | 12:59

5
За пране на пари, затова. Тези ваксини бяха за пари, нищо непомагаха. Хора с 1 2 и даже бустер(и) хващаха ковид и то го претърпяваха зле.

2022.03.30 | 15:54

2
Силпо препоръчително е да изчезнеш от политиката
Флфлф

2022.03.31 | 12:57

4
Кажи им

2022.03.30 | 16:08

3
Тоя не се ли усеща че дразни.Такиви продажници трябва да са вече в затвора.Заболяемоста е малка че не се ваксинирахме малоумник прост.

Добави коментар

Водещи новини