Д-р Гергана Николова: Внезапното вдигане на температура означава грип

  • 23 март 2022 08:38

  • 2504
  • 0
Д-р Гергана Николова: Внезапното вдигане на температура означава грип
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

"В България си правим епидемии от заболявания, които се профилактират с ваксини. Възрастните заради програмата за борба със сезонния грип, са защитени с ваксинация. Внезапната висока температура и рязко боледуване - за няколко часа, това е характерно за грипа". Това заяви за "Твоят ден" д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар. 

По думите й се взема проба за изследване, за да се определи дали е грип. "Маската ни предпазва от всички респираторни заболявания. Събирането на прах, влажното почистване на пода и дезинфекцията имат значение, заедно с консумацията на повече плодове и зеленцуци. Трябва да се проветрява често, за да има по-малко вирусен товар", обясни тя. И допълни, че в едно помещение е възможно да се заразят няколко души от един заболял. А ваксината определи като ефективен начин за предпазване. Медикът призова да не се започва самолечение с антибиотици.

Проучват комбинирани ваксини срещу COVID-19 и грип

"Започва се с повече течности, плодове и витамини, ако лекуващият лекар прецени", разкри д-р Николова.

На този фон броят на заболелите от грип в Благоевградско се увеличават. Забелязва се ръст и в Сандански и Петрич. Болните са предимно деца. При възрастните се наблюдават усложнения - често грипът преминава в пневмонии. Трудно се различават симптомите на грип и коронавирус, това става само с вирусологично изследване. 

Калина Христова
2504 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини