Доц. Кунчев: Няма пълна гаранция, че COVID ситуацията ще остане същата

  • 21 март 2022 14:12

  • 733
  • 1
Доц. Кунчев: Няма пълна гаранция, че COVID ситуацията ще остане същата
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Тенденцията в цяла Европа е да отпадат част от мерките срещу COVID-19 на базата на сравнително положителното развитие на ситуацията – спадане на заболеваемостта. В България сме със заболеваемост малко над 300 на 100 000 души население. Няма пълна гаранция, че ситуацията ще остане същата. Това каза пред БНР доц. Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил, главен здравен държавен инспектор, и уточни, че останалите мерки ще бъдат предприемани на база на анализ на ситуацията.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32986

„Имаше неразбиране за ролята на зеления сертификат. Той беше създаден от Европейския съюз, за да облекчи движението на хората по време на пандемията. И свърши работа. Впоследствие страните го добавиха като допълнителна мярка с цел да създава ситуация, в която хората могат да посещават различни обекти. Това беше важно за спокойствие на хората, че посещават безопасна среда. У нас обаче на преден план излезе функцията на ограничение“, заяви доц. Кунчев.

Той допълни, че нивото на ваксиниране е много ниско към този момент. И подчерта, че не може да се говори за внос на заболеваемост от COVID-19 от страна на украинските бежанци.

COVID-19: Излекуваните са повече от заразените за последното денонощие

„Но има други рискове. Свързани са с това, че войната върви ръка за ръка с някои заразни болести. Нови инфекции заради невъзможността за спазване на хигиена, но това е на място - в градовете под обсада. За хората, които пътуват, имаме предвид по-големи разлики между България и Украйна, които са в областта на нивото на заболеваемост от ХИВ/СПИН, което е доста по-високо в Украйна, на случаи на туберкулоза“.

Здравният инспектор посочи, че в Благоевградско има висока заболеваемост от грип. От началото на тази седмица има ръст във Варна, Шумен, Силистра, Разград „Абсолютно класическа картина на грип. В ученическа възраст – висока температура няколко дни, възпаление на очите, оплакване от стомашно-чревно разстройство“.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
733 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
цар БОРИС I Покръстител

2022.03.21 | 14:51

1
ти ще доживееш ли докато дойде новия ковид?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини