Не можем да обявим пълна победа над COVID

  • 14 март 2022 08:46

  • 3923
  • 6
Не можем да обявим пълна победа над COVID
© Pixabay

Специалисти установиха първи случаи на Делтакрон в САЩ и Европа. Вариантът е открит при около 17 пациенти към момента. На този фон епидемията в Китай започна нов период на разрастване.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1276

"Това е комбинация от гени на Омикрон и Делта варианта. Коронавирусите имат един ензим, който им дава възможност, когато една и съща клетка е инфектирана с два различни варианта, в потомството да се комбинират гени и на двамата "родители". Това е нещото, което вероятно допринася за появата на нови коронавируси в прилепите. Оказва се, че това се случва при човека, честотата не е много висока", обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR. 

Преди няколко дни е дошла информация от СЗО за доказани случаи на Делтакрон в САЩ и няколко държави от Европа. Омикрон е много интензивно разпространяващ се, но и Делта не си е отишъл, отбеляза проф. Александрова. Добрата новина била, че няма данни за промяна в епидемиологията на този комбиниран вариант.

Би трябвало имунитетът, който сме изградили към предишни варианти, да ни осигури базово ниво на защита, допусна вирусологът.

"Война и инфекциозни болести - историческият опит е показал, че е никак недобра комбинация. Има спад на новите случаи и на смъртните случаи, но има райони с увеличение от 22% - в района на Китай", посочи още проф. Александрова в "България сутрин".

От СЗО са посочили, че не можем да обявим пълна победа над Ковид-19. Предупреждават също, че последиците от пандемията ще надхвърлят с доста това, което причинява самият вирус.

Специалисти идентифицираха вариант, който комбинира Делта и Омикрон

"В последните 2 години в световен мащаб се забави диагностиката и лечението на раковите заболявания в поне половината държави. Немалък брой хора не са имали достъп до лечение на туберкулоза или СПИН. С 1/4 са се увеличили случаите на тревожност само за първата година от пандемията", каза проф. Александрова.

По данни на СЗО и УНИЦЕФ се наблюдава забавяне при рутинните ваксинации в целия свят, най-вече при полиомиелит и морбили. Нивото на ваксинация през 2020 и 2021 г. намалява. По думите на проф. Александрова тези пропуски трябва да бъдат наваксани.

"Четвъртата доза (срещу Ковид-19 - бел. ред.) няма да даде много съществен плюс по отношение на Омикрон. В момента у нас няма препоръка и не бих тръгнала да си слагам четвърта доза. Има лекарство, но не бива да смятаме, че то отменя ваксината. Антивирусните препарати трябва да бъдат приложени много рано, скъпи са и имат нежелани странични ефекти", коментира още вирусологът от БАН. 

Проф. Александрова подчерта, че туберкулозата е много сериозно заболяване с милиони нови случаи всяка година. Големият проблем са туберкулозните бактерии, които са устойчиви на лечение с използваните препарати.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3923 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.03.14 | 11:16

3
Въобще България има ли специалисти, които да се занимават с пЛандемиите,с пропагандите и прочие?

2022.03.15 | 14:27

6
за пЛандемиите и пропагандите има! за всичко останало няма!

2022.03.14 | 11:36

5
Не

2022.03.14 | 11:17

4
Путин ще въдвори ред във всички сфери!Гарантирано!

2022.03.14 | 10:49

2
Отменете извънредното положение!

2022.03.14 | 09:29

1
Отменете извънредното положение!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини