ООН: Пандемията не е приключила, разпределението на ваксините е "скандално"

  • 09 март 2022 12:18

  • 433
  • 3
ООН: Пандемията не е приключила, разпределението на ваксините е "скандално"
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Две години по-късно пандемията от COVID-19 все още не е приключила и може да се проточи допълнително заради "скандално неравномерното" разпределение на ваксините. За това предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, съобщава "Франс прес".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31737

Най-трагичният данък, платен по време на пандемията, засяга здравето и живота на милиони хора, с над 446 милиона заразени по света, повече от 6 милиона потвърдени смъртни случая и безброй други, които се борят с влошаване на психичното си здраве, подчерта той по повод втората годишнина от глобалната здравна криза.

Гутериш посочи, че благодарение на безпрецедентните мерки в областта на общественото здраве и бързото разработване и внедряване на ваксини, в много части на света пандемията е под контрол. Той обаче подчерта, че "би било сериозна грешка да се смята, че пандемията е приключила".

По думи на шефа на ООН разпределението на ваксините остава "скандално неравномерно" и въпреки че ежемесечно се произвеждат 1,5 милиарда дози ваксини, на близо три милиарда души все още не е поставена дори първа доза.

COVID-19 е взел над 6 милиона жертви по света

Този неуспех е пряк резултат от политически и бюджетни решения, които дават приоритет на опазването на здравето на хората в богатите страни пред здравето на хората в бедните страни, отбеляза Гутериш.

Той отправи призив към целия свят за това "да се посветим на прекратяването на тази пандемия и да затворим тази тъжна глава от историята на човечеството веднъж завинаги".

Повече за Коронавирус

corona
433 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Еми

2022.03.09 | 14:13

3
Я стига стени занимавали с тия ваксини и ваши простотии няма нужда от вашите убийствени ваксини пъхнетесиги у гъза тиа ваксини
Еми

2022.03.09 | 14:11

2
Я стига стени занимавали с тия ваксини и ваши простотии няма нужда от вашите убийствени ваксини пъхнетесиги у гъза тиа ваксини

2022.03.09 | 12:44

1
хахаха ама вие сериозно ли продължавате да ни разказвате глупави приказки! олиото на борсата е 5,80 тоя продължава за ваксини да говори!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини