Вирусолог: Идва краят на пандемията

  • 16 февруари 2022 08:23

  • 3548
  • 4
Вирусолог: Идва краят на пандемията
© Pixabay

Около две години е продължителността на последните съвременни пандемии. Още повече, че тази пандемия вече премина платото и започва да слиза надолу - тоест тя отива в своя естествен завършек. Така че, тази пандемия е във времевите рамки като продължителност, имайки предвид последните около 100 години. Като изключим чумата при, която около 50 на сто от населението в Европа е било загубено.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32659

Тази пандемия има няколко отличителни черти: бързо разпространение и то в целия свят и това, че имаше много необичаен ход от имунологична и клинична гледна точка, каза за БНР доц. Велислава Терзиева, началник на Лаборатория по вирусология в УМБАЛ “Лозенец” и научен работник в Института по биология и имунология на размножаването - "Акад. Кирил Братанов" - БАН.

Ръст в новите случаи на COVID-19 за ден

"Това е, че някои хора се разболяха тежко, фатално дори, а други дори не разбраха, че са преболедували.

Мутацииите на вируса са нещо естествено - това е заложено в тяхната биология и то е с цел вирусът да оцелее. Също да се справя и да оцелява дори при наличие на лечение или ваксини.

Освен това, в днешно време с бурното развитите на науката в медицината, в рамките на няколко седмици ние учените можем да направим характеристика на вируса и да откриваме новите мутации, затова и толкова много бяха установени. И като имаме предвид колко бързо се разпространява и информацията днес, това доведе до много по-добра информираност на общестовото какво се случва в научните лаборатории", поясни доц. Терзиева.

Доц. Терзиева заяви, че според последните данни на експертите, епидемиолозите, пандемията си отива.

"Дори да има някакъв ръст на случаите, нещата отиват към това Covid-19 да се превърне в ендемичен вирус. Вече имаме много преболедували, имаме много преболедували, без да са регистрирани, имаме много ваксинирани, това без съмнение се отразява на хода на инфекцията и на съществуването на вируса. Така че, вероятно е вече да слизаме от това плато, от този пик и вирусът да бъде много по-малко опасен и по-малко рисков за хората. Много е вероятво вирусът да остане като част от нашия бит, подобно на грипа. Това със сигурност не може да се каже все пак категорично", каза още доц. Терзиева.

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
3548 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.02.16 | 09:23

3
То преди 2 г.пак така разправяха,за седмица две ша се ограничим и край и така досега над две години и нищо не свършва,докато фарма мафията и правителствата са се сдушили и яко правят пачки няма да има спиране,вижда се навсякъде има бунтове но на политиците фич не им пука,парата,парата е важна за тях.

2022.02.16 | 09:53

4
Омакароня е хиляди пъти по заразен от хиляди пъти по заразния делта а се очаква да дойде окротоня който ще е хиляди пъти по заразен от макароня,радвайте се че има ваксе и с бустерчето леко се мре бре оФце.

2022.02.16 | 09:07

2
Докато има тестчета ще има и пандемия

2022.02.16 | 09:05

1
Край ще има когато обесим организаторите.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини