Проф. Витанов с предупреждение за пика на петата COVID вълна

  • 06 февруари 2022 14:04

  • 6532
  • 9
Проф. Витанов с предупреждение за пика на петата COVID вълна
© Facebook

Релеватните трендове за вълната на Омикрон са два: трендът на повишаване на броя на новите случаи и трендът на увеличаване на заетите легла в болниците. Двата тренда не са пречупени, защото вторият - този свързан с болниците не е пречупен. Следователно не сме излезли от областта на пика на вълната. Това предупреди във Фейсбук математикът от БАН и бивш член на НОЩ проф. Николай Витанов.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1284

"Заключение: справяме се добре, но още не сме излезли от зоната на пика и не бива да се отпускаме. Помнете - всеки сценарий може да бъде дестабилизиран, включително и този с излизането от зоната на пика", допълни той.

Ето какво още написа математикът от БАН във връзка с пандемията:

"Кратък коментар за пика на вълната.

По принцип не пиша в неделя, но понеже много се обсъжда минали ли сме пика на петата вълна или не, напомням какво мисля по въпроса.

Винаги съм казвал, че пикът на една вълна не е точка във времето, а интервал. Влиза се в около пиковата област на вълната и се стои там докато се пречупят релевантните трендове. Тогава се излиза от зоната на пика.

Проф. Витанов: Тази седмица трендът на заболеваемостта ще се пречупи

Кои са релеватните трендове за вълната на Омикрон. Те са два: трендът на повишаване на броя на новите случаи и трендът на увеличаване на заетите легла в болниците. Двата тренда не са пречупени, защото вторият - този свързан с болниците не е пречупен. Следователно не сме излезли от областта на пика на вълната.

Напомням прогнозата ми от ноември месец миналата година, че пикът на вълната ще е през февруари и ще излезем от него към средата на месеца. За първата и втората седмица на февруари прогнозата беше и е, че ще сме в областта на пика.

Заключение: справяме се добре, но още не сме излезли от зоната на пика и не бива да се отпускаме. Помнете - всеки сценарий може да бъде дестабилизиран, включително и този с излизането от зоната на пика.

Какво значи: справяме се добре. Справяме се добре в сравнение с други страни, защото тук няма супер пожар и препълнени болници. Има висока смъртност, но тя е следствие от инатлък. Можехме да се справим и по-добре. Не се справихме по-добре - смъртността вече мина 33 500, а регистрираните случаи гонят 1 милион. Като станат 1 милион, ще има специална бележка тук. Защото юрдеците окрякаха Вселената, когато беше направена тази прогноза, че Витанов брои трупове и плаши хората, че щяло да има 1 милион регистрирани случая.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6532 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2022.02.07 | 10:33

9
В канада ги бесят тия ковидари
народен глас

2022.02.07 | 10:04

6
много прости хора са българите и после що сме на последно място прост народ слаба държава

2022.02.07 | 10:33

8
като допълнение, витанов е и грозен

2022.02.06 | 16:24

4
този тъпанар май не е чул за конвоя в канада
народен глас

2022.02.07 | 10:04

7
навсякъде има прости хора
Санитар

2022.02.06 | 18:01

5
Абе Витанов, веднъж говориш излизаме от тренда, а сега не съвсем. Едно говорене ......

2022.02.06 | 16:23

3
eий , идиот , в целия двят се говори вече , че ковид е измама и ковид инжекциите те са ваксшна

2022.02.06 | 14:17

1
Математика лечител звездите ми го говорят,пак се изказва,а съгласувал ли си ги тези прогнози с ментора ти алена,кво казват звездите.

2022.02.06 | 14:43

2
Това е изкуството на Витанов, от грешни начални данни, предсказва грешни крайни данни. Сам си измисля данните, сам си ги оценява, сам си потвърждава, сам патката ще лапа в пиндиза.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини