Проф. Кантарджиев направи COVID прогноза за следващите седмици

  • 28 януари 2022 20:52

  • 5926
  • 3
Проф. Кантарджиев направи COVID прогноза за следващите седмици
© Кадър: БТВ

До седмица в столицата COVID случаите ще намалеят, а в Пловдивско – ще се увеличат. Това прогнозира пред БТВ проф. Тодор КантарджиевТодор КантарджиевПроф. д-р Тодор Веселов Кантарджиев дмн, мзм, завършва Медицинска Академия - София през 1981 г., като, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 771

Относно информацията за дете, заразено едновременно с коронавирус и грип, той заяви, че това не е прецедент, като са очаквали и у нас да се регистрират подобни случаи. Той успокои, че не е страшно, защото по начало децата карат заболяването по-леко. Той потвърди, че новият подвариант на „Омикрон“ е по-заразен, но е малко вероятно да води до по-тежко боледуване.  

Проф. Ива Христова: Установихме дете с флурона у нас

„Най-много регистрирани случаи на „Омикрон“ има в Благоевград, където заболеваемостта е най-висока. Очаквам да прегори и случаите да започнат да намаляват. Нещо, което ще започне да става в София след седмица, а в Пловдивско – увеличаване на случаите”,каза проф. Кантрджиев. 

Експертът определи регионалните мерки като положителни и навременни. Според него специализираната ваксина за „Омикрон“ е по-подходяща за хора с доказан имунен дефицит. Той очаква новият препарат да повиши желаещите да се имунизират. 

„В списание Cells излезе статия, която доказва, че хората, ваксинирани с досегашните ваксини – изграденият клетъчен имунитет ги защитава от всички познати варианти на коронавируса. „Омикрон“ ще мине през повече от половината население на Европа, като епидемията ще се превърне в ендемия “, допълни той. 

Проф. Кантарджиев коментира, че бизнесът се е уморил от мерките на служебния кабинет и затова сега реагират по този начин.

Мая Йорданова
5926 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.01.29 | 04:28

3
Бизнесът се бил уморил от мерките на служебния кабинет. По-скоро на хората по света им писна да ги управляват идиоти без мозък на които само им се казва какво да казват и правят от зад завесата.

2022.01.29 | 03:51

2
Кантаржито колко точно ковидари е излекувал,че не моа а са сетя.

2022.01.28 | 22:54

1
Отменете извънредното положение.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини