Проф. Витанов: Ако няма изцепки, няма да има и тотален локдаун

  • 24 януари 2022 14:52

  • 1813
  • 11
Проф. Витанов: Ако няма изцепки, няма да има и тотален локдаун
© Facebook
Слушай новината Слушай новината

Ако беше останал стария план, сега всичко трябваше да е затворено и пред парламента щеше да има 100 000-ни митинги, че страната е затворена, а болниците са полупразни. Това написа в профила си във Фейсбук математикът от БАН и бивш член на НОЩ проф. Николай Витанов. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31537

"Засега нещата са добре - ако няма изцепки, няма да има и тотален локдаун. Пък всеки сам си преценя, какво да прави", подчерта той.

Лъчезар Томов: Петата COVID вълна едва ли ще продължи след март

Ето какво още става ясно от прогнозата му:

"Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 24 януари 2022

Картата на информационния портал за ситуацията с етапите по региони с прогноза за след 5 дни.

Както писах вече, по тази карта ще започне да се появява червено в големи количества. Два от регионите са на границата да влязат в червената зона (Етап 3). Утре вече трябва да са там и очакванията са поява на червен цвят за Регион 1 (западна България) и Регион 5 (Бургас-Стара Загора).

Регион 3 (около Варна) се е насочил към жълтата зона, с голяма вероятност в сряда ще е вече там. До края на седмицата и останалите два региона с голяма вероятност ще влязат в червената зона. Но, които четете тези сводки, не се изненадвате. Писах ви, че картата се очаква да почервенее.

За трите трудни седмици също го знаете. Въпросът е да не допуснем картата да стане виолетова. От нас зависи.

През тази седмица ще стане ясно кой е прав: дали аз, който казва, че чудовищни стойности на регистрираните нови случаи няма да бъдат достигнати или тези, които казват, че ще бъдат достигнати. Моят аргумент го знаете и той е основан не на прости фитове на кривите, а на анализ на процесите зад числата: пожарът гори неравномерно и интензивно и това намалява вероятността за супер пожар (супер интензивно горене на всичко едновременно). Базовото репродуктивно число днес е 1.16. Падна под 1.3. Това е потвърждение на теорията ми, че супер пожар не се очаква. За да има такъв, числото трябва да подгони стойност 2. Чувам кряканици, че това число не можело да се смята всеки ден. Юрдечета мили, това число може да го смятате и всяка минута, стига да имате необходимите данни.

Но ако Витанов е прав, че няма да има супер пожар, той ще излезе прав и за това, че няма да има тотален локдаун в страната. Ама защо съм говорел за себе си в трето лице единствено число. Ама то било признак на психически отклонения. Крякайте си, за де се чувствате значими. Говоря нарочно за себе си в трето лице единствено число. Вместо да крякате, хванете почетете някоя хубава книжка по социална комуникация. Може и да ви светне, че в лудостта на Витанов винаги има система. Пък ако не ви светне, крякайте си. ТОЙ, Витанов, не ви обръща внимание. Крякането ви даже МУ е от полза. И като така, ТОЙ има интерес да ви разкряква.

Ако беше останал стария план, сега всичко трябваше да е затворено и пред парламента щеше да има 100 000 -ни митинги, че страната е затворена, а болниците са полупразни.

Страната не е затворена, ограничителни мерки има, където се налага. Простичък съвет от един, който може да смята - спазвайте ги и ще избегнем тоталния локдаун. Правете се на герои, заразявайте се, закарайте страната във виолетовата зона - и ще има тотален локдаун. Засега нещата са добре - ако няма изцепки, няма да има и тотален локдаун. Пък всеки сам си преценя, какво да прави.

Още две карти, които да напомнят, че обстановката е сериозна. На прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост областите, които не са в най-тъмночервено намаляват. Картата на риска ни казва, че рискът от продължаващо нарастване на случаите никак не е малък, даже е доста голям. Пазете се, колкото можете. Това мога да ви кажа. Как да се пазите - по-добре ще ви кажат медицинските специалисти. Това е. Желая здраве и успехи.

Пазете се, бъдете здрави и нека вирусът да ви заобикаля. Така ще избегнем и супер пожара и тоталния локдаун".

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1813 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2022.01.25 | 07:31

10
Ако го обесим, останалите ковид пилци сами ще се пръснат
gogo

2022.01.25 | 08:36

11
A PRI VAS ESTESTVENIA PODBOR ZARABOTI PROGRESIVNO...
gogo

2022.01.25 | 07:00

9
BRAVO PROFESORE....TVOITE PROGNOZI S NAY-VIARNI.
Петров

2022.01.24 | 22:45

8
Благодаря Ви, поф. Витанов! Страхотни и верни прогнози! Обучавайте онези от съвета, защото те просто не знаят на кой свят се намират. Дано се съобразяват с прогнозите ви!!
бкп в белене

2022.01.24 | 16:52

7
има ли някой да не е професор?!?!?
Жиго Лото

2022.01.24 | 16:14

6
Тоя е голям сладур. Врътка дупито много мазно и откакто го дават по ТВ има кинти и само ме черпи.

2022.01.24 | 15:19

2
абе вие продължавате на тоя изветрелия да му давате трибуна! къв локдаун бре, некъпания, само в твойта глава минават на осморки такива сцени! такава цепеница ще ти подаря, че ще си глътнеш математиката!

2022.01.24 | 15:35

5
селтака говори в теб...
Covif

2022.01.24 | 15:13

1
Тоя що ми е такъв неприятен не знам

2022.01.24 | 15:34

4
сигурно, защото си си изгубил вкуса...
алеко

2022.01.24 | 15:22

3
самият ти си изцепка

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини