Проф. Аргирова: Изключително рано е да се махне зеленият сертификат

  • 20 януари 2022 18:25

  • 5748
  • 29
Проф. Аргирова: Изключително рано е да се махне зеленият сертификат
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Много по-строгите мерки и възможен локдаун ще бъде съобразени с новия COVID план на правителството. За този момент мярката е правилна и навременна. Това заяви вирусологът и съветник на премиера Кирил Петков по въпросите на пандемията от COVID-19 проф. Радка Аргирова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31498

Големият брой на хора с COVID-19 се дължи на новооткритите лица с вируса, но те не са болни, не са заели болнични легла, уточни тя.

„Ситуацията е трудна. В лекарите се усеща умора от борбата с вируса. Засега мислим, че планът работи“, подчерта проф. Аргирова.

Доц. Кунчев: Обмисляме сериозно затягане на мерките

„Наблюдаваме как се развиват нещата. Хората, които са заразени след ваксинирани силно се различават от тези, които не са ваксинирани. Знаем много добре, че хората, които се разболяват с ваксини, излъчват много по-малко вирус и са много по-слабо заразни от неваксинираните, които разпространяват вируса. Има защо да се ваксинираме, следващите факти са, че имаме голяма смъртност и в пъти е по-ниска смъртноста в страните с високо ваксинационно покритие - Израел, Португалия, Дания. Да, имаме хора, които се заразяват и след бустера, но заразата протича леко и преминава бързо. Ваксинираните излъчват много по-кратко време вируса от тези, които не са ваксинирани. От това е продиктувано намаляването на карантината“, обясни тя. 

„Третата доза се апликира три до шест месеца след втората и хората спазват това. Увеличава се титърът на антителата и тъй като омикрон се различава от предшестващите варианти, то повишеният титър успява да се препори въпреки всичко с омикрона и то в много по-голяма степен, отколкото ако я нямаше бустерната доза“, каза още Аргирова. 

„Доц. Мангъров мисли, че няма никакво значение третата доза, отрича ваксината и ваксинацията. Той смята, че всеки ще добие естествен имунитет след среща с вируса. Не мисля, че е така“, посочи Аргирова.

В един доклад съществува въздържане и не така оптимистичен тон за ползването на ваксините, припомни вирусологът.

"Премиерът смята, че с всички трябва да се разговаря, колкото и някой да мисли различно от другите. Нашата идея се съсредоточава върху това да прегледаме националните цифри в лицето на националния портал, данните от Министерство на здравеопазването, данни от отделни здравни заведения, данни от изпълнителната агенция по лекарствата", заяви съветникът на премиера.

По думите ѝ е изключително рано да се махне зеленият сертификат. 

"Сертификатът за антитела остава, има няколко причини и едната от тях е, че когато въведохме изследването на антителата, вече беше казано, че човек може да получи достъп до заведения, ако покаже документ, че е прекарал COVID. Много хора нямаха такъв документ и излизаха като дискриминирани", посочи Аргирова.

"Пикът на Омикрон предстои и ще е малко по-рано от средата на февруари. Според мен и му се вижда краят, защото достатъчно много мутации набра вирусът, с които да се постарае да оцелява и да се приспособи към нас. Той ще продължава като единичен вирус и до края на май ще завършим с Омикрон, но това ще важи за страни с високо ваксинационно покритие. При нас това ще стане до края на годината", прогнозира тя.

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
5748 29

Свързани новини

Коментари 29

Добави коментар

2022.01.21 | 14:01

29
АБЕ БАБИ И ДЯДОВЦИ, ВИЕ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ ВТОРИ ПЪТ ТОВА НЕЩО В БЪЛГАРИЯ НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ! ВЕЧЕ И МАЛКИТЕ ДЕЦА ЗНАЯТ, ЧЕ ВСИЧКО Е ЛЪЖА, ИЗМАМА И КИНТИ-КИНТИ! И ПРОДЪЛЖАВАТЕ УПОРИТО ДА ГО ПОВТАРЯТЕ КАТО НЯКАКВА МАНТРА, МИСЛЯ, ЧЕ И САМИ НЕ СИ ВЯРВАТЕ ВЕЧЕ НА ПРИКАЗКИТЕ!
7777

2022.01.20 | 22:42

21
Ваксинираните в момента заразяват неваксинираните

2022.01.21 | 13:59

28
ааа и забравих, РАЗМАХВА СЕРИТИФИКАТ ЗА ВАКСИНАЦИЯ!!!!

2022.01.21 | 13:58

27
моя позната след тест от днес, за който е сигурно, че ще е положителен, след това хубаво си е обиколила няколко магазина, аптеки и разни други обекти, но по - важното е, че ваксинирана :)))
ШИБАМ CBИНЯТА ПЕЕВСКИ

2022.01.20 | 22:48

22
ХАХАХАХА, АМИ ПО-БЪРЗО УMИPAЙТЕ ВАКСИНИРАНИТЕ, ЧЕ ДА НЯМА КОГО ДА ЗAPAЗЯВАМЕ. ХАХАХАХА
gogo

2022.01.21 | 06:19

25
LOGDAUN..... VEDNAGA....POSLE MOJE DA E KASNO.

2022.01.21 | 13:56

26
хахаха отивай за следващата игла!
Герб са ЧУмАтА

2022.01.21 | 06:13

24
но НЕ е ранО ДА ВИ нАпУКаме кОрупиРАНиТе фаШИзоиднИ мУтрИ.
Умник Гюро

2022.01.21 | 03:09

23
Бабо, ти вече си се отровила-ваксинирала. Така че не се притеснявай за зеления сертификат. Остави на нас да го махнем и да ви изпобесим по стълбовете, долни сатанисти.
Лъже дъртуфелника ето защо махат ваксето англетата

2022.01.20 | 19:41

7
В своя Седмица 42 „Доклад за наблюдение на ваксините срещу COVID-19“, Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство признава на страница 23, че „Нивата на N антитела изглежда са по-ниски при хора, които се заразяват след две дози ваксинация“. Така че нека гледаме как „истинската“ пандемия започва сега! Правителството на Обединеното кралство призна, че след като сте били ваксинирани двойно, никога повече няма да можете да придобиете пълен естествен имунитет срещу варианти на Covid – или евентуално към друг вирус. В дългосрочен план ваксинираните са много по-податливи на всякакви мутации в шиповия протеин, дори ако вече са били заразени и излекувани веднъж или повече. Неваксинираните, от друга страна, ще придобият траен, ако не и постоянен имунитет към всички щамове на предполагаемия вирус, след като са били заразени по естествен път с него дори веднъж. Първите застрахователни компании се отдръпват, защото пред тях идва огромна вълна от искове. Антъни Фаучи потвърждава, че PCR тестът не може да открие живи вируси. Антъни Фаучи потвърждава, че нито тестът за антиген, нито PCR тестът могат да ни кажат дали някой е заразен или не!!! Това обезсилва всички основи на така наречената пандемия. PCR тестът беше единствената индикация за пандемия. Без PCR-ТЕСТ няма пандемия

2022.01.20 | 21:05

20
Модерните и фазерите ви благодарят че участвахте в експеримента за кихавицата и сезонния грип-последствията са за вас а парите са за нас,БОЦКАЙТЕ СЕ,леко оцеляване-благодарим.

2022.01.20 | 20:43

19
Тая мумия докога ще ни я навират в ежедневието...

2022.01.20 | 20:39

18
Платен изкуфял боклук

2022.01.20 | 20:30

17
Маматипроста

2022.01.20 | 20:18

16
Бабушкерооо колко ти плащат фармацифтичните компании и за гробищата не са нужни да знаеш Миризлива баба

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини