Лекият ковид също причинява проблеми с вниманието и паметта

  • 19 януари 2022 13:05

  • 1779
  • 6
Лекият ковид също причинява проблеми с вниманието и паметта
©
Слушай новината Слушай новината

Хората с лекият ковид, които нямат другите чести симптоми на продължително боледуване, също проявяват влошаване на вниманието и паметта шест до девет месеца след като са се заразили, съобщи Ройтерс, позовавайки се на британски учени, предава БТА.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 773

Сред когнитивните проблеми са нивата на концентрация, забравяне, умора. Те са характерни за продължителния ковид. Засега не е изяснено доколко широко засягат заразените.

Участниците в изследването са дали положителен резултат на тест за новия коронавирус, но не са имали други обичайни симптоми на продължителен Ковид-19. Те са правили упражнения за тестване на паметта и когнитивните способности.

Изследователите от Оксфордския университет са установили, че участниците значително по-лошо си спомняли лични преживявания, наричани епизодична памет, до шест месеца след като са се заразили. Те също показали по-голямо намаляване на способността да внимават продължително в сравнение с хора, които не са се заразявали. Това траело до 9 месеца.

Вирусолог: Децата са най-слабо защитени от Омикрон

"Изненадващото е, че макар и участниците вече да не усещаха други симптоми, когато ги тествахме, те показваха влошено внимание и памет - каза д-р Сидзиа Чжао от катедрата по експериментална психология в Оксфордския университет. - Резултатите ни разкриват, че хората месеци могат да имат хронични когнитивни затруднения."

С времето участниците са показали възстановяване на епизодичната памет и вниманието до голяма степен, съответно след шест и девет месеца. Те също са се представили добре в тестове за други когнитивни способности, включително за работна памет и планиране.

В изследването са участвали 136 души. Броят им е малък и изследването не е рандомизирано, изтъква Стивън Бърджес от Кембриджския университет. Въпреки това разликите с незаразяваните според него са "удивителни". 

Калина Христова
1779 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.01.19 | 14:21

3
Нобелният лауреат Люк Монтание излезе на протест:„Противно на казаното, тези вaкcини изобщо не предпазват. Това става ясно постепенно и е научно признато днес. Това доказват не само научните eкcпepименти, но и тecтовете върху бoлните.Не само клиничните опити, но и всички бoлecти, които са причинили тези вaкcини, показват, че вместо да предпазват, за да предотвратят зapаза, те често правят точно обратното. Това води до нови инфeкции. За съжаление, те имат и много по-сериозни стpaнични eфeкти.“
Пхахаха

2022.01.19 | 14:34

6
Люк Монтание не е казвал нищо подобно, но давай, дерзай :)

2022.01.19 | 14:28

4
Даже добитъка го доят във фермите,тея ги нямат и за добитък,бодът си ги на пътя в палатка по кръчмите абе навсякъде направо,кой мой да слага игла ги боде дет ги фане,всякви медицински норми и клетви са забравени да бодем говедата дет ги фанем.
трета доза

2022.01.19 | 13:22

1
"Лeкият кoвид" oстaвя 1/4 oт пoпyлaциятa лeкo инвaлиди, нo нa нeвaксaнитe мaймyни в пoпyлaциятa тoвa нe пpeчи - тe мoзък нямaт, зaтoвa нямaт и пpo6лeми с внимaниeтo и пaмeттa.
трета доза

2022.01.19 | 14:33

5
долното уйно, така ли било :)))

2022.01.19 | 14:21

2
А е бегай за нова доза че мина рязко в отбора на Ганьовците гаден антиваксар такъв,как може да не си с четири дози,заради такива като т.е.б.е сме на тоя хал и страдаме,заради такива като т,е,б,е ,напълнихте болниците,всеки с три дози е гаден антиваксър.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини