МЗ с уточнение за разпространението на COVID-19 в Северен централен район на Националния оперативен план

  • 17 януари 2022 21:00

  • 1370
  • 1
МЗ с уточнение за разпространението на COVID-19 в Северен централен район на Националния оперативен план
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Във връзка с появила се в медийното пространство информация относно влизането на Северен централен район в трети етап на Националния оперативен план за справяне с пандемията от SARS CoV-2, Министерството на здравеопазването прави следното уточнение:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31530

Картата на България, разделена в 6 клъстера, отразява единствено заетостта на интензивните легла по райони (така е озаглавена и самата карта). Тя дава и 5-дневна прогноза относно заетостта на интензивните легла, обясняват от ведомството.

Здравният министър издаде извънредна COVID заповед

Обръщаме внимание, че заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19, представляват два от показателите, имащи отражение върху въвеждането на противоепидемичните мерки. Картата показва, че Северен централен район е в III етап по отношение заетост на интензивните болнични легла, но не и по 14-дневна заболяемост – един от показателите, които също се следят на дневна база.

По отношение на допълнителни противоепидемични мерки – такива могат да въвеждат както директорите на съответната РЗИ – по области, така и министърът на здравеопазването – на национално ниво. Това е посочено в  Закона за здравето и в Националния оперативен план за справяне с пандемията от SARS CoV-2.

Правим уточнението, че с приемането на новия план въвеждането на противоепидемични мерки е базирано на мултифакторен подход, а в основата на математическия модел, който се използва, е залегнала формула, отразяваща както заболеваемостта, така и заетостта на болничните легла, в т.ч. за пациенти с неусложнена форма на COVID-19 или нуждаещи се от интензивно лечение.

У нас: Северен централен район вече е на прага на локален локдаун

 

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1370 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.18 | 06:13

1
И какъв е смисълът на това драматично "уточнение"?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини