Учен от БАН: Рано или късно Омикрон ще зарази почти всички

  • 17 януари 2022 10:19

  • 4705
  • 14
Учен от БАН: Рано или късно Омикрон ще зарази почти всички
© Freepik
Слушай новината Слушай новината

Ако еволюцията на настоящия коронавирус продължи към вариант с ниска патогенност и висока заразност, може да се надяваме, че епидемията ще приключи. Това заяви в интервю за БНР проф. д-р Сорен Хайрабедян от Института по биология и имунология на размножаването при БАН.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 773

,,Омикрон действително е по-леко протичащ, но като вземем предвид, че рано или късно ще зарази почти всички, дори сега да се бустерирате, след 3-4 месеца ще зарази повечето хора, абсолютният брой заразени, които са податливи, ще е много голям, затова рисковите групи трябва да бъдат пазени'', смята Хайрабедян.

Имунният статус на пациентите не е еднакъв. Ваксините са насочени към първия вариант на вируса. При част от пациентите имунитетът може да бъде по-слаб, а и с времето имунитетът избледнява. Затова част от хората в рискови групи е възможно да бъдат имунокомпрометирани и да влязат в болница, дори ваксинирани. Това са групите, които трябва да помислят за бустерна доза, поясни специалистът.

Останалите по думите му могат да очакват по-леко протичане на Омикрон.

Математик прогнозира: 70 000 заразени с коронавирус на ден

,,Омикрон има 5-6 пъти по-леко протичане. 10 пъти е по-ниска смъртността, но е над 70 пъти по-заразен. В момента и двата варианта са налични: Делта и Омикрон и това не е добре – няма как да знаем с какво ще се заразим. Двойната ваксина трябваше да предпазва от Делта поне 4-6 месеца, при Омикрон защитата спада до 3 месеца. Бустерът връща ефективността на ваксината с 20% и защитата се вдига'', каза още проф. Хайрабедян. 

Наблюдават се между 20 и 40% реинфекции с Омикрон при преболедувалите. Това е така, защото белтъкът, с който вирусът влиза в клетката, е много мутирал. И при Делта, и при Омикрон хората, които няма да развият антитела, са 40-50%. Това е типично за тези настинки, които имаме всяка година. Това е настинка, която убиваше, затова стана такъв проблем. Омикрон избягва до голяма степен отговорът на антителата. Обичайно се тества неутрализиращ отговор към старите варианти, но тези тестове не са адекватни спрямо Омикрон, уточни Хайрабедян.

Запитан за честите бустери и проблемите с имунния отговор, проф. Хайрабедян посочи: ,,Смята се, че един бустер, максимум още един позволяват на имунната система да направи нови клонове антитела. Безкрайното имунизиране с един и същи антиген не се смята за смислено, тъй като имунната система има определен капацитет колко клона може да развие. (…) Не трябва да се прави безкрайно много ваксиниране със същата ваксина''.

Имунолог: При "Делта" варианта на COVID-19 има 1000 пъти по-висок вирусен товар

Проф. Сорен Хайрабедян цитира нова научна публикация в списание "Нейчър", според която има места по вируса, по белтъка, с който той влиза в клетките ни, които могат да бъдат блокирани от антителата ни срещу други подобни вируси от сходни семейства.

Вирусът има около 140 места, които се намират върху структурата, която се свързва с нашата клетка. Тези 140 места постоянно ако мутират и ние ако трябва да изчерпим всички възможни мутации и да направим ваксини срещу тях, това означава безкрайно ваксиниране. Част от тези места обаче, ако не мутират, той няма да може да се свързва изобщо с клетката и ще престане да има възможност да ни инфектира. Идеята е да се блокират такива места, които са ниско мутиращи, а в същото време са подобни за него и за други подобни семейства вируси. Към тях се оказва, че има кръстосани антитела, примерно имате антитела срещу друго семейство коронавируси или даже по-далечно семейство от същата група. Тези антитела могат да блокират Омикрон и на тази основа смятат да се използват структурите, които са сходни, за да се направи ваксина, която да бъде универсална, така че да блокира цялото семейство, обясни той в заключение.

Владимир Василев
4705 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
Руми

2022.01.17 | 11:42

9
Говедо си ти Анонимен шизофреник!!!!!!

2022.01.17 | 13:05

14
бабо радке ти ли си?
Уа ма

2022.01.17 | 12:23

11
Мирингяз
ne

2022.01.17 | 13:02

13
a zashto pocti vsicki bre medicinski prestapnici nali vaksinirahte vsicki glupci ili otnovo se dokazva tce vaksinata beshe da izkarate pari a ne da spasiavate horata,
wtf

2022.01.17 | 13:02

12
рано или късно ще закрият излишната и скъпоструваща пиявица бан!!!!!!!!

2022.01.17 | 11:52

10
Защото билите си бустер са сред нас и репликира вируса в Омикрон върху всички. Затворете ги тия психота.

2022.01.17 | 11:27

8
Вместо да кажат, че си е чист сезонен грип - НЕ ! Омикрон бил, щото ваксите трябва да се слагат на говедата !

2022.01.17 | 11:25

7
Кой не е бил болен от грип? Така, че всеки го е минал вашия измислен омикрон !
марги

2022.01.17 | 11:21

6
Изобщо, Божа работа!

2022.01.17 | 11:18

5
Е ми кво се напъвате тогава да ни спасявате,махайте всичко и си живейте живота,ама за вас няма значение колко хора ще уморите с мерките и ваксите си за парата е цялата работа.
Хайде пак набедян

2022.01.17 | 11:15

4
за учен. Баси и болшевишкият олигофрен. Чел недочел журналистически теории в западаните жълти вестници и айдеее излиза другарЕ от БАН да ни обяснява за настинка, кото убивала. Бре да е.ба и олигфрените, кой ги назначи по тия институции бе?! НИЩО не илиза от тая държава НИЩО!
ЕДНА БЪЛГАРКА

2022.01.17 | 10:51

3
Защо е нужно да всявате паника в изтерзаните души на самотни, възрастни, болни и не болни хора???Каквото е писано, то ще се случи, нужно ли е предварително да го раздувате и да пишете глупости ..

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини