Д-р Брънзалов: Голяма част от населението буквално изтезава здравната ни система

  • 14 януари 2022 07:56

  • 2011
  • 5
Д-р Брънзалов: Голяма част от населението буквално изтезава здравната ни система
© Кадър: БНТ
Слушай новината

Определено има голямо значение какъв процент от интензивните легла са заети, тъй като различните вълни достигат една определена заболеваемост. Надявам се това да е един правилен критерий относно това какви мерки ще се взимат, въпросът е доколко те ще бъдат спазени. Това коментира в "Денят започва" по БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС относно обявения от правителството нов план за справяне с ковид кризата.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30053

При 80% заети легла, което е най-тежката четвърта степен, тези мерки продължават да не се спазват, смята д-р Брънзалов.

Голяма част от населението, къде съзнателно, къде не, буквално изтезава здравната ни система, но бъдещето ще покаже дали ще има резултати, аз съм оптимист. България се радва на голям брой легла спрямо населението, но през тези две години човешкият ресурс е или изтощен, или доста намалял. Не може само защото ние имаме лекари и съответно здравни заведения, които могат да поемат съответния контингент, да не правим нищо, за да не се случи това, обясни д-р Брънзалов.

Ние, редовите специалисти, си вършим работата по един и същи начин от началото на епидемията, допълни той.

Според него, с ковид зоните са допуснати няколко грешки. Те се откриват не навреме, не са хомогенно разпределени на територията на страната и донякъде се натоварват с функции, които са безсмислени.

Грипът „Камбоджа“ вече е в България

В ДКЦ-то, в което аз работя, има добра колаборация, екипите работят добре заедно, но въпреки това има опашки. Тези зони трябва да бъдат много повече, да не се занимават с излишни функции освен диагностициране, да не се занимават толкова много с лечение, отколкото с диагностика, например защо трябва да се прави диаграма на всеки в ковид зоната, посочи медикът.

Обществото е маргинализирано - има една част, която е ваксинирана и активно търси бустерна доза, има и една част, която не е малка, която е разколебана и ние трябва да се насочим към нея, коментира д-р Брънзалов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30053

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
2011 5

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 5

Добави коментар

2022.01.14 | 09:13

5
Как не те е срам бе???

2022.01.14 | 09:03

4
Алоооооооо г-н докторе не забравяйте кой ви е работодателя народа нали всеки месец внасяме здравни.
Николов

2022.01.14 | 08:29

3
Здравната система се финансира от населението, така че да коментираш, негативно, хората които финансират системата е меко казано неблагодарно! Ваксините също не са безплатни, те са закупени от държавата със същите пари (от нашите данъци). Тоест хората, които се ваксинират трябва да благодарят че с общ ресурс са успели да се ваксинират, "безплатно" а не да плюят срещу своите "спасители"! "Храни куче да те лае"!
Садист изтезател

2022.01.14 | 08:25

2
Вече 2 години слушаме егоистичните ви изказвания. Все едно в тази държава няма други, освен лекари и няма други учреждения и дружества, освен болниците и вашите легла и работни места. Не става все вие да сте на първа писта и всички с вас да се съобразяваме. Много народ изгуби работата си, намали доходите си, цените хвърчат нагоре. Моите уважения, но в това общество не сте единствени!
jjj

2022.01.14 | 08:20

1
Големия въпрос имаме ли здравна система или са по скоро сопнати лелки. И ламтящи доктори за мангизи.

Добави коментар

Водещи новини