Потвърдено е ново огнище от птичи грип в Хасковско

  • 12 януари 2022 20:09

  • 520
  • 2
Потвърдено е ново огнище от птичи грип в Хасковско
© Getty (архив)
Слушай новината

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ потвърди огнище на птичи грип /Инфлуенца А/ по птиците в област Хасково, съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

Вирусът е бил установен в животновъден обект за отглеждане на пекински патици в землището на с. Жълти бряг, община Стамболово, обл. Хасково. Обектът е разположен в 10-километровата наблюдавана зона, районирана във връзка с огнище на заболяването от края на 2021 година в с. Криво поле.

Издадена е заповед за обявяване и мерки за контрол на огнището.

Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта. В животновъдния обект се отглеждат около 5800 патици от различни възрастови категории, уточниха от БАБХ.

Около засегнатия животновъден обект са били определени 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите, се допълва в съобщението.

Открити са три огнища на птичи грип у нас

Novini.bg
520 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Хасково

2022.01.13 | 07:12

2
Друго си е га гледаш фитки- не могат да та барнат!

2022.01.12 | 22:18

1
Айде природозащитниците, с блъснатото куче и конфетите, ще спасявате ли животинките? 5800 патици ще ликвидират глобалистите.

Добави коментар

Водещи новини