Перник пламна с коронавирус

  • 11 януари 2022 14:24

  • 2891
  • 0
Перник пламна с коронавирус
© Getty Images/Guliver (архив)
Слушай новината

В Перник са регистрирани 1000 заболели от коронавирус на 100 000 души, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Александър Златанов. По думите му много висока е заболеваемостта и в община Земен.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30153

Ситуацията в двете болници, приемащи основно пациенти с COVID-19 - МБАЛ "Рахила Ангелова" и Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести, е все още контролируема, смятат директорите им д-р Анатоли Митов и д-р Величка Кадийска. Здравните заведения разполагат със свободни легла и достатъчно медикаменти, но медиците вече са уморени, посочват двамата директори. Според тях проблемът с липсата на медицински персонал продължава да стои на дневен ред.

През последното денонощие са регистрирани 144 нови случая на COVID-19 в региона, от тях 27 са деца и тийнейджъри. Активни към момента са 1276 случаи: на домашно лечение 1156 и 120 хоспитализирани. Благодарение на безплатните антигенни тестове, които се правят по инициатива на община Перник, откриваме доста случаи в началната фаза на заболяването, коментира д-р Евгений Михайлов - управител на Диагностично-консултативен център 1.

Директорът на РЗИ призова за тестване още при първи симптоми, стриктно спазване на мерките и регулярни общи проверки. Д-р Златанов подчерта, че не бива институциите да се поддават на страх и паника. По думите му разпространението на вируса може да бъде контролирано, стига да се работи в синхрон и здравните власти да имат партньор в лицето на хората.

Вижте къде са новите заразени с COVID-19 в страната

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30153

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
2891 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини