Под 30% е вероятността контактни лица с бустерна доза да се заразят

  • 11 януари 2022 10:29

  • 2829
  • 2
Под 30% е вероятността контактни лица с бустерна доза да се заразят
© Gettyimages/архив
Слушай новината

"Вероятността за развиване на клинична картина при контакт със заразен с коронавирус е 52-53%, ако лицата са с две дози ваксина. Ако всички са 100% възприемчиви, то тогава може да са заразени всички от срещата е 100%. А пък ако има ваксинирани с бустерна доза, възможността да се стигне до заразяване е под 30%". Това заяви пред Нованюз д-р Трифон Вълков, инфекционист.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30005

По думите му хората с трета доза между 75 и 85% от случаите не развиват симптоми на инфекцията, а може и да не се стигне изобщо до заразяване.

"Възприемчивостта на отделните организми и разстоянието са сред факторите на заразяване при контактни лица", обясни той. И допълни, че лекарствата не могат да заменят ваксините. "Теоретично е възможно грипът и коронавирусът в комбинация да причинят по-тежко протичане и отслабване на имунната система", обясни Вълков. По думите му е потенциално възможно да има комбинация между двата варианта - Делтакрон, но се случва много рядко. 

Според него тенденцията е ковид вариантите да стават по-заразни, но с по-леко протичане.

Инфекционистът разкри и любопитна практика от Германия. "При тестване се определя броят цикли, които да се извъртят преди пробата да се позитивира, ако въобще се случи. При високи стойности на този показател, означава, че самата проба има малко количество на вируса, това не значи заразност. На базата на това може да се прекрати карантина", разказа медикът.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30005

Повече за Коронавирус

corona
Десислава Станева
2829 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар

2022.01.11 | 11:54

2
Пълни глупости,алоууу не е вярно във Франция цели се разболяват бустеросани ,леле каква пропаганда се шири ужас
ами

2022.01.11 | 11:32

1
ако са с бустер на бустера като в израел тогава какви са процентите, важно ми е .. мерси

Добави коментар

Водещи новини