75% от пробите в София са подозрителни за „Омикрон“

  • 11 януари 2022 09:31

  • 2653
  • 7
75% от пробите в София са подозрителни за „Омикрон“
© Pixabay
Слушай новината

„75% от пробите в София, които тестваме в нашите лаборатории, са подозрителни за „Омикрон“, каза д-р Недялко Калъчев в сутрешния блок на бТВ.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 561

По думите му заразата върви от столицата към страната.

Според национална справка на лабораториите около 50% от останалите проби са съмнителни за „Омикрон“.

Проф. Ива Христова: Омикрон е началото на последните издихания на пандемията

Според проф. Пенка Петрова слюнчените тестове, които се правят в училище са по-малко ефективни. „Много положителни случаи така се пропускат и продължават да заразяват. Ролята им на филтър не е много категорична“, каза тя.

Според д-р Калъчев тестовете тип близалка трябва да се държат в устата поне 15 минути, за да дадат резултат, което ги прави неефективни. „Каквото и да е тестване на слюнка предполага проблем. Тези тестове са щадящи, но и с доста висока степен на несигурност за отрицателния резултат“, смята Калъчев.

В студиото на „Тази сутрин“ д-р Калъчев показа как трябва да се тестваме правилно с домашен антигенен тест с назален секрет.

Той обясни, че пробата не трябва да се взима от ръба на носа или по посока синусите, а клечката трябва да се вкара между 8 и 10 сантиметра хоризонтално в носа, за да се достигне назофарингса.

„Много е лесно човек да се тества сам, защото има усет. Не е болезнено“, категоричен е Калъчев.

„Човек трябва да се тества най-рано поне три дни след съмнителен контакт. Става въпрос ако няма никакви симптоми, разбира се“, каза Калъчев.

Относно срещата на КСНС, на която се оказа, че председателят на Народното събрание Никола Минчев е с коронавирус, Калъчев и Петрова са категорични, че би трябвало всички участници да подлежат на някаква карантина. „Все още очакваме новата заповед на здравното министерство, но към този момент действат старите правила за карантина“, каза Калъчев.

Премиерът се карантинира

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 561
Десислава Станева
2653 7

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 7

Добави коментар

2022.01.11 | 10:15

1
Фактите са си факти,факт-ваксата не е одобрена официално а по спешност,факт-ваксата е забъркана за няколко месеца и е недотествана,факт-след ваксане можеш да се заразиш,разболееш или умиреш,факт-пренебрегнаха всякви медицински правила,стандарти и закони,факт-никъде по света смъртността не е спаднала,факт-след ваксите се развиха сумати щамове,факт-смъртност от бацила по 0,2%,факт-след така рекламираното 98% спасение се оказа че трябват бустери и на бустерите бустери до безкрай ли,факт-производителите са освободени от отговорност,факт-страни които не взеха мерки имат същата смъртност дори по малка,факт-съдилища по цял свят спират задължителното ваксане,факт-започнати са съдебни искове по цял свят,факт-смъртността при нас е по голяма дори от някой африкански държави без мерки с по малко ваксани и почти никаква хигиена смятайте на кво ниво ни е здравеопазването,факт-при свинския грип преди години умряха 5 милиона за една есен и пролет и всичко свърши а сега три години едвам минаваме тая бройка,факт- след всякви мръсни парцали,затваряния,мерки,сертификати и вакси резултат нулев даже под нулата,няма тука никакви теории и конспирации само факти,кой разбрал-разбрал кой не е и той жив и здрав да е.
gogo

2022.01.11 | 14:09

7
SAMO DRANKA6 GLUPOSTI...ALO....
ААА

2022.01.11 | 13:12

6
Браво
Анонимен

2022.01.11 | 11:06

5
То всичко в пробите е подозрително

2022.01.11 | 11:05

4
Ха ха ха тотално изтрещяха

2022.01.11 | 10:32

3
Нека врачуването за брейнуош започне сега: една съседка каза, че подозира, че...
Джони

2022.01.11 | 10:31

2
А здрасти,то е винаги така.Домуза как ще печели пари ако няма фалшиви.

Добави коментар

Водещи новини