Пикът на Омикрон в Гърция се очаква около 19-22 януари

  • 07 януари 2022 10:42

  • 694
  • 2
Пикът на Омикрон в Гърция се очаква около 19-22 януари
© Getty Images

Пикът на разпространението на варианта Омикрон в Гърция се очаква около 19-22 януари, заяви професорът по пневмология Никос Дзанакис, съобщи БТА. 

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1284

Според него тогава средният денонощен брой на случаите ще бъде около 55 000.

Правителството непрекъснато осъвременява плановете си за действие срещу пандемията, а вчера на остров Лимнос, където присъства на хвърлянето на кръста във водите, премиерът Кириакос Мицотакис призова гражданите да се ваксинират масово. Подобен призив отправи и атинският архиепископ Йероним.

Мицотакис отбеляза, че 86% от интубираните пациенти с COVID-19 са неваксинирани. Всички те са заразени с варианта Делта, докато с Омикрон няма нито един интубиран. Общо в Гърция са ваксинирани 82%  от пълнолетното население, съобщи Мицотакис.

От днес до следващия понеделник ще бъдат връчени заповеди на частни лекари да подпомогнат националната система на здравеопазването, защото поради заболяване се е създал недостиг от 2000 лекари в системата. 

Над 300 000 новозаразени с COVID-19 във Франция

Председателката на Съюза на болничните лекари в Атина и Пирея Матина Пагони прогнозира, че до 20 януари трудностите в болниците ще бъдат много големи. На финалната права е и подготовката за отварянето на училищата след зимната ваканция в понеделник, макар че, както каза държавният министър Акис Скерцос, решението за това "не е било лесно".

От днес в Гърция са отворени и съдилищата при спазване на строги здравни протоколи. На места обаче не работят някои общински служби заради повишената заболеваемост сред персонала.

Министърът на здравеопазването Танос Плеврис каза, че вече е взето решение сертификатът за ваксинация да има срок на валидност от 7 месеца. След изтичането на този период онези, които не са си поставили бустерна доза, ще бъдат смятани за неваксинирани.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
694 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Towko georgiev varna

2022.01.08 | 02:14

2
DAMI I GOSPODA VIWTE KAK SAMO OPREDELIAT DATA KOGA WE IMA OMIKRON VAV GIRTSIA VECE I SAS TOVA SE ZAPOZNAHME BRAVO NA POZNAVACI TE I SAMOLETO NOSACITE SAS OTROVI KOITO PRISKAT OTROVATA

2022.01.07 | 11:31

1
За 3г. спасение с парцали,затваряне,сертификати и вакси резултатите са нулеви даже под-нулеви спасени няма то даже повече хора умориха с всяване на страх и простотия,само успяха да настроят всички против простотиите си,вече на бунтове излизат заедно ваксани и не-ваксани защото на всички правата нарушиха даже вече открито ни се подиграват като ни убеждават че това било новото нормално,няма ново и старо нормално-има отнемане на права и репресии.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини