Ситуацията с COVID-19 на Балканите

  • 07 януари 2022 09:52

  • 727
  • 0
Ситуацията с COVID-19 на Балканите
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Драстично увеличаване на случаите на коронавирус отчитат повечето балкански страни през последната седмица под влияние на все по-разпространения вариант Омикрон. Някои от държавите на Балканите тази седмица поставиха абсолютните си рекорди по брой на новозаразените с КОВИД-19 от началото на пандемията, а някои съобщиха за появата на т.нар. флурона - комбинация между грип и коронавирус. Следва новото за седмицата по държави:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31516

АЛБАНИЯ

Полицейският час в Албания между 23 и 6 часа бе върнат от 1 януари след разпускането заради Нова година, която гражданите на страната прекараха със събирания на площадите, семейни тържества и препълнени ресторанти въпреки предупрежденията на епидемиолозите за рисковете от масовите събирания без предпазни мерки.
Вчера страната регистрира рекордните 1236 от общо 5694 направени теста в страната. Почти половината от случаите са в столицата Тирана.
Според световната статистика 36,3% от населението на страната са напълно ваксинирани. По данни на албанските здравни власти 47,7% са напълно ваксинирани към 3 януари 2022 г., а 6,7 % са приели бустерна доза ваксина срещу КОВИД - 19.

От 4 януари в страната влязоха нови мерки срещу разпространението на КОВИД-19, според които заетите в супермаркетите, публичната администрация и търговските центрове трябва да представят сертификати за ваксинация, за да отидат на работа. Тези, които отказват да се ваксинират, трябва да представят отрицателен PCR тест на всеки пет дни. Разходите по теста са за тяхна сметка.

Забранено е влизането в страната на лица, които са посещавали Южна Африка, Кения, Ангора, Замбия, Ботсвана или Сенегал през последните две седмици. Изключение се прави за граждани на Албания или лица с постоянно местожителство в страната, които обаче трябва да се поставят под карантина за две седмици. При влизането в Албания пътниците трябва да представят сертификат за ваксинация, резултат от PCR или бърз тест или удостоверение за преболедуване на КОВИД-19. Децата под 6-годишна възраст са освободени от тези изисквания. Онези пътници, които не се съобразят с това правило, се поставят под десетдневна карантина, след която трябва да се подложат на нов тест.

Забранени са свижданията в болниците. Маските са задължителни на всички обществени места, включително и магазините.

Не се позволява събиране на повече от 50 души на едно място. Културни и спортни събития обаче могат да се провеждат при запълненост на капацитета до 30 процента.

БОСНА и ХЕРЦЕГОВИНА

В босненската Република Сръбска бе потвърден първи случай на флурона. Пациентът е роден през 2000 г. и е в стабилно състояние.

За последното денонощие, за което има изнесени данни, в Босна и Херцеговина са регистрирани 2093 нови случая на КОВИД-19 от 6385 тествани проби, както и 18 смъртни случая.

Само във Федерацията Босна и Херцеговина (мюсюлманско-хърватската федерация) са тествани общо 4686 проби, от които 1448 са позитивни на коронавирус. Регистрирани са 12 смъртни случая.

Република Сръбска, другата съставна част на Босна и Херцеговина, е тествала 1226 лабораторни проби, от които позитивни са 537. Република Сръбска е регистрирала 6 смъртни случая.

ГЪРЦИЯ

Броят на новите случаи на КОВИД-19 в Гърция е скочил с близо 300 на сто през последната седмица, като щамът Омикрон се открива в 89 на сто от пробите. Очаква се процентът на новия вариант на коронавирса да премине бариерата от 90 на сто и да стане напълно доминантен.

Ръстът на новите случаи, започнал след Коледа, вече се усеща в здравната система. Гръцки медии съобщиха, че лекарите с частна практика ще бъдат мобилизирани с цел да се покрие недостига на кадри в държавните болници. Постигната е договорка и за откриване на ковид легла в частни клиники.

Страната отчита десетки хиляди заболели в последните дни. Въпреки нарастването на бройките учениците ще се върнат на училище на 10 януари. Те вече ще си правят по три домашни теста, които ще получават безплатно от аптеките.

КИПЪР

Нов пакет от мерки прие в сряда правителството на Република Кипър в отговор на нарастването на новите случаи на КОВИД-19. Мерките, обявени от министъра на здравеопазването Михалис Хаджипантелас, се отнасят предимно до начина на отваряне на училищата след ваканцията, заведенията за хранене и домашните събирания.

Според решенията всички училища ще бъдат отворени, както е планирано, на 10 януари. Всички ученици, учители и друг персонал без изключение ще трябва да представят отрицателен резултат от бърз тест за коронавирус, направен до 48 часа по-рано. Освен това учениците в началния курс ще трябва да представят бърз тест два пъти седмично.

От 6 януари е забранено събирането на повече от 10 души в жилища, като в тази бройка не влизат децата до 12-годишна възраст. От 10 януари максималният брой на присъстващите в заведения за хранене, увеселителни центрове, сватби и кръщенета се определя на 200 души. Процентът на персонала, който трябва да работи дистанционно, се увеличава на 50 процента. Достъпът до хотели и други места за настаняване ще бъде позволен само на лица, които са завършили ваксинационния си цикъл или на такива, които са го започнали и все още не е изтекъл срокът, необходим за поставянето на втора или трета доза от ваксините.

Пристигащите в Кипър, които откажат да бъдат подложени на PCR тест, ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина, от която могат да се освободят на седмия ден, ако дадат отрицателен PCR тест. Разходите за карантината и тестовете са за тяхна сметка. От 6 януари всички пътници на възраст над 12 години, които пристигат в Кипър, трябва да разполагат с отрицателен резултат от PCR тест, извършен до 72 часа преди отпътуването им.

Рекорден брой новозаразени отчитат и в т. нар. Севернокипърска турска република (СКТР, призната само от Анкара). Общият брой на регистрираните случаи на КОВИД-19 в Северен Кипър от началото на пандемията е 38 370. Само за едно денонощие, в сряда, СКТР установи 720 нови инфекции (общото население на общността е около 326 000 души - бел. ред.). Това е най-големият брой на новозаразените от началото на пандемията.

КОСОВО

В Косово нивото на новите случаи на коронавирусна инфекция в момента е ниско. По последни данни в страната новозаразените за последните 24 часа наброяват 152 души след пика от август, когато дневните случаи превишиха 2500. Над 160 хиляди са потвърдените досега случаи на коронавирус в Косово от началото на пандемията, а близо три хиляди са жертвите на вируса.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Министерството на здравеопазването на Република Северна Македония съобщи тази седмица за пръв случай на комбинирана инфекция от грипен и коронавирус - т.нар. флурона. Става дума за 26-годишен младеж, който малко преди 31 декември се е върнал от САЩ и според него няколко дни преди това е бил реваксиниран за КОВИД-19. Пациентът е насочен за домашно лечение, тъй като засега няма тежка клинична картина.

За последното денонощие в страната са регистрирани 1742 нови случаи на КОВИД-19 при направени 7472 теста. Починали са двама пациенти.

РУМЪНИЯ

Румънските ученици от прогимназиален и гимназиален курс се завърнаха в клас от 3 януари. Според календара, одобрен от министерството на образованието, ваканцията за децата от предучилищните заведения и учениците от начален курс ще продължи до 9 януари.

Румъния регистрира двойно по-висок брой на новите случаи на КОВИД-19, след като по време на празниците ограничителните мерки бяха разхлабени. Властите смятат, че по време на петата вълна на пандемията може да има два пъти повече случаи спрямo предишната вълна.

Националният комитет за извънредни ситуации на Румъния определи на 5 януари нови ограничителни мерки в опит да овладее настъпващата пета вълна на пандемията от КОВИД-19. Във всички открити и закрити обществени пространства ще може да се носят само хирургически маски или маски от типа FFP2, а текстилните няма да бъдат позволени. Изключение от изискването са деца под

5 години, лицата, които работят сами в офис, телевизионните водещи и техните гости, представителите на вероизповеданията по време на службите, лицата, които извършват интензивна физическа дейност и други.

Предвиждат се също нови ограничения за дейността на ресторантите, за представленията и спортните мероприятия, в зависимост от заболеваемостта в съответното населено място. Магазините и ресторантите ще бъдат отворени до 22.00 часа.

При заболеваемост под 1 на 1000 жители повечето дейности ще бъдат разрешени при запълване на до 50 процента от капацитета за ваксинираните лица, преболедувалите или тези, които представят отрицателен тест. При заболеваемост над 3 на 1000 жители капацитетът ще бъде намален до 30 процента.

Концертите и фестивалите на открито ще може да се провеждат с до 500 зрители, а в митинги може да участват до 100 души.

СЛОВЕНИЯ

Новозаразените в Словения достигнали нивата от разгара на четвъртата вълна на пандемията в средата на ноември 2021 г. Според Националния институт за обществено здраве в Словения активните случаи в момента превишават 20 хиляди. През последните 24 часа в Словения са регистрирани 3829 нови случая на КОВИД-19, сочат най-новите данни, оповестени вчера. Това е със 124 процента повече от преди седем дни. Починали са 5 души, 550 са хоспитализирани, а 150 от тях са в интензивни отделения. Средното дневно ниво на заразяване за една седмица се увеличи на 2385, а 14-дневното ниво с 12 процента и сега е 1093 на 100 000 души.

СЪРБИЯ

Значително нараства и броят на случаите на новозаразените в Сърбия. От 10 процента позитивни от общия брой тествани миналата седмица, позитивните са вече около една четвърт от всички тествани.

Засега ситуацията в ковид болниците е сравнително спокойна, но не е така пред ковид амбулаториите, където отново се формират огромни опашки.

Епидемиолози заявиха, че една от причините за големия брой новозаразени са новогодишните събирания и празненства. По заповед на министъра на здравеопазването е засилена работата на всички ковид-кабинети и са ангажирани максимален брой здравни работници.

Здравните власти очакват заради разпространяването на Омикрон бройките в следващите дни да надхвърлят 10, 20 и дори 30 хиляди заразени.

По последни данни, огласени вчера, през последното денонощие в Сърбия с коронавирус са се заразили още 9122 души при тествани 27 290 проби. Още 19 души са починали. Хоспитализирани са 2199 пациенти, а на респиратор са 79.

ТУРЦИЯ

Турция започна да прилага пета доза ваксина срещу КОВИД-19 за определени групи хора. Тя се прилага на хора, получили две дози ваксина Синовак и две дози от ваксината на Пфайзер. Като пета доза на турците ще бъде поставяна по избор китайската ваксина Синовак, препарата на Пфайзер/Бионтех или разработената от Турция ваксина Турковак.

Въпреки драстичното нарастване на новите случаи Турция не обмисля да спира децата от училище, заяви турският министър на образованието Мехмут Йозер.

Турция разчита на високата степен на ваксинираност при учителите в страната, където 94 на сто от преподавателите са най-малко с две поставени дози ваксина, а над 40 процента имат три поставени дози.

Министерството на здравеопазването на Турция намали от 14 на 7 дни периода на карантина за пациенти с КОВИД-19.

Турция регистрира за последното денонощие 68 413 нови случая на КОВИД-19, което е най-големият дневен брой новозаразени от началото на пандемията.

ХЪРВАТИЯ

В Хърватия също бе потвърден първият случай на флурона, потвърди началникът на Службата за клинична микробиология Ясмина Вранеш. Според информация на Института за обществено здраве в Загреб става въпрос за грипен вирус тип А, свински грип H3N2.

Следи се и ситуацията с разпространението на Омикрон, чийто инкубационен период е по-кратък.

Страната регистрира вчера, за втори пореден ден, рекордно висок брой нови случаи на коронавирус - 9058, като близо половината тестове са били положителни. Починалите са 33 души.

1824 пациенти в страната са хоспитализирани, сред които 244 са на респиратори. В момента в Хърватия активните случаи с коронавирусна инфекция са 39 853, а 20 633 са в самоизолация.

От началото на пандемията в Хърватия от КОВИД-19 са починали 12 764 души. До днес 55,82 процента от жителите са ваксинирани.

ЧЕРНА ГОРА

Черна гора регистрира рекорден брой новозаразени с коронавирус - 2960 през последните 24 часа. Процентът на заразените сред тестваните хора е 39,39. Общият брой на починалите от началото на пандемията в страната е 2428. Активните случаи в Черна гора в момента са 19 269. Общият брой регистрирани случаи на инфекция с коронавирус в Черна гора от началото на пандемията е 183 220.

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
727 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини