"Блеск": Щамът Флурона е познат в Чехия още от пролетта на 2020 г.

  • 05 януари 2022 13:49

  • 587
  • 1
"Блеск": Щамът Флурона е познат в Чехия още от пролетта на 2020 г.
© pixabay

Щамът Флурона, който представлява комбинация между щамове на новия коронавирус и на сезонния грип, е бил засечен в Чехия още през пролетта на 2020 г. Това пише днес чешкият в. "Блеск", като се позовава на Павел Длоухи, главен лекар на инфекциозната клиника на болница "Масарик" в град Усти над Лабем, предаде ТАСС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31560

През пролетта на 2020 г. в клиниката лежали няколко пациенти, у които бил открит щамът флурона, но те не сметнали заболяването за някаква сензация, защото то протичало в сравнително лека форма. Така чешките епидемиолози имат вече опит в лечението на болни със симптоми едновременно на КОВИД-19 и на сезонен грип.

Откриха нов щам на COVID

Колеги на Длоухи обаче посочват, че флурона все още е слабо проучен щам. КОВИД-19 и грипът сами по себе си могат да бъдат смъртоносно опасни. Затова щамът флурона трябва да бъде изследван много сериозно и да се вземат ефикасни мерки срещу неговото разпространение.

Неотдавна властите в Израел информираха, че 31-годишна бременна жителка на страната се е заразила едновременно с коронавирус и грип. Според тях това е първият официално регистриран подобен случай в света. Щамът бе наречен флурона - съчетание, образувано от английските думи flu (грип) и coronavirus (коронавирус), отбелязва ТАСС.

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
587 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.05 | 17:37

1
е тоя път вече БЛЕСНАХТЕ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини