СЗО: Омикрон е открит в 77 държави

  • 14 декември 2021 21:43

  • 11844
  • 4
СЗО: Омикрон е открит в 77 държави
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Към момента вариантът Омикрон е открит в 77 държави, заяви на брифинг в Женева генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1277

Вероятно този вариант на коронавируса присъства в по-голямата част от държавите в света, „дори и все още да не е открит“, подчерта Гебрейесус. Омикрон се разпространява със скорост, която досега не сме виждали при никои други варианти, каза той и добави, че щамът досега е бил подценяван по отношение на опасността, която представлява.

"Омикрон" идва по празниците - петата COVID вълна през февруари

Дори Омикрон да предизвиква по-леко заболяване, големият брой на случаите на заразяване може да доведе до претоварване на неподготвените системи на здравеопазването, констатира генералният директор на СЗО, предаде БНТ.

Според него, Омикрон не може да бъде спрян само с ваксинация, затова е необходимо да се приложат санитарни мерки, включително носене на маски, дистанция, проветряване на помещения и спазване на лична хигиена.

Гебрейесус обърна внимание и върху продължаващото неравенство в света към достъпа до ваксини. Най-малко 98 държави все още не са постигнали 40% покритие с ваксина срещу коронавирус, а 41 държави все още не са достигнали 10%. Освен това се наблюдава съществено неравенство между отделни групи от населението в една и съща страна.

„Ако успеем да сложим край на неравенството, ще сложим край и на пандемията от COVID-19“, каза генералният директор. „Ако позволим неравенството да продължи, ще продължи и пандемията“, категоричен е той.

В тази връзка СЗО отново разкритикува стратегията на някои държави за поставяне на бустерна доза „на цялото възрастно население“ като отговор на Омикрон.

Той подчерта, че засега няма доказателства за ефективността на бустера срещу този вариант на коронавиру. В СЗО смятат, че подсилващите дози биха могли да изиграят важна роля, особено за хората с риск от тежко заболяване. Въпреки това, ако тези ваксини се поставят, когато рискът от заболяване е нисък, животът на хората с висок риск може да бъде застрашен, тъй като те все още чакат първите си дози.

„Приоритет във всяка страна и на глобално ниво трябва да бъде защитата на онези, които са най-малко защитени“, обобщи Гебрейесус.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
11844 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Анти-ковидфашизъм

2021.12.15 | 12:30

4
Ай честитУ на овцете
Новини.бг - медиен клозет

2021.12.15 | 08:53

3
Полуграмотен шизофреник измисля новините тук. Тая мутренска ку.рва пуска позиви в кутиите на софиянци с цинизми за Радев и новата власт.
Аз

2021.12.15 | 07:22

2
Чакам българската ваксина и ще се ваксинирам.

2021.12.15 | 03:58

1
Е и????? Кретрни

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини