Министър Кацаров си постави бустерна доза и обяви: Ваксините са безопасни и ефективни

  • 09 декември 2021 15:14

  • 1190
  • 6
Министър Кацаров си постави бустерна доза и обяви: Ваксините са безопасни и ефективни
© Булфото (архив)

„Над 90% от починалите от COVID-19 в нашата страна са възрастни неваксинирани граждани. Нормално е, когато се пуска един нов продукт, като ваксините за Ковид-19, всеки лекар да иска безспорни доказателства за неговата безопасност и ефективност. Една година по-късно нямаме никакво основание да се съмняваме. В света вече са поставени над 7 млрд. дози от ваксините срещу COVID-19, а случаите на тежки странични реакции са по-малко от 1 на 1 млн. Ваксините са високоефктивни – в над 90% от случаите те гарантират леко протичане на болестта. Те наистина спасяват живот“.

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо КацаровСтойчо КацаровД-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в гр. Дупница. Завършва медицина през 1990 година. Има, след като му беше поставена бустерна доза ваксина срещу коронавирусната инфекция, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

По повод на предстоящите коледни празници министърът апелира: „Спазвайте изискванията на „зеления сертификат“, ваксинирайте се, ако още не сте го направили, сложете си бустерна доза, носете маски там, където средата е по-рискова, спазвайте въведените ограничения. Пазете живота си и този на своите близки!“. 

1652 са новите случаи на коронавирус

Д-р Кацаров коментира, че правителството всеки месец дава десетки милиони за лекарства и осигуряване на болнична помощ в условията на пандемия, но ваксинирането срещу коронавирусната инфекция са най-сигурният начин да се предпазим от тежко протичане на заболяването и смърт. Не е нужно да рискуваме здравето си и да даваме толкова пари, след като имаме надеждната защита на ваксините, при това на много по-ниска цена. Здравният министър посочи, че самият той вече има тройна защита, защото е преболедувал, ваксиниран, а от днес има и поставена бустерна доза.

Към 9 декември в България са поставени близо 3,5 млн. дози, а над 1,8 млн. души са със завършен ваксинационен курс, отчете д-р Кацаров. Той коментира още, че въвеждането на „зеления сертификат“ е допринесло за увеличаване интереса към ваксинацията в страната, като броят поставени на седмична база ваксини се е увеличил четирикратно спрямо лятото.

Във връзка с новия вариант на SARS-CoV-2 – Омикрон министър Кацаров припомни, че на Националния център по заразни и паразитни болести вече са отпуснати допълнителни средства за секвениране на проби. „Все още Омикрон не е установен у нас, но досега известните варианти на вируса не ни подминаха, така че няма причина да мислим, че това ще се случи сега. Предприети са всички необходими мерки -  когато новият вариант се появи в Южна Африка ние вече бяхме забранили влизането в страната от тези държави“, уточни здравният министър. 

Д-р Кацаров: Все още няма потвърден случай на "Омикрон" у нас

Той коментира и тестването на учениците, като уточни, че за разлика от предишните епидемични вълни, когато едно дете излезеше с положителен резултат и това беше причина за карантинирането на цели паралелки, то щадящите тестове позволяват децата с COVID-19 да бъдат изпратени за преглед и да се избегне карантиниране на цели класове. Тестването спомага и за ограничаване разпространението на вируса, като доказателство за това е, че децата се върнаха на училище, но броят на заразените продължава да спада. 

КПКОНПИ подхвана проверка в МЗ заради COVID тестовете за ученици

Правителството отпусна на МЗ пари за закупуването на 1,5 млн. щадящи теста за деца. Благодарение на прозрачните процедури успяхме да постигнем изключително ниски цени и да закупим три пъти повече тестове – над 4,7 милиона теста. Имаше известно забавяне в доставката поради обективни причини - половината Европа се намира в пика на епидемична вълна, редица страни са в локдаун, търсенето на тези тестове нараства многократно, доставката им е затруднена, така че имаше известно забавяне, но вече всичко е наред. Тестовете са осигурени поне до средата на януари месец, по мои груби сметки, така че спокойно може да продължава учебният процес. МОН се справя добре с организацията, няма причини за безпокойство“, добави д-р Кацаров.

Филип Епитропов
1190 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Умник Гюро

2021.12.10 | 00:12

6
Прав е министърът! В случая наистина е прав. Във ваксините е спасението и трябва да го разберем възможно най-бързо!
Майтапчи Йово

2021.12.09 | 17:33

5
Кой го видя това:)))??? Сигурно ли е, че предпазната капачка на иглата е била... премахната:)))?!? И дали не са му боцнали... витамини:)))?!?

2021.12.09 | 16:25

3
Ще си поговорим (ако си жив) след 2-3 години !

2021.12.09 | 17:12

4
ти вярваш, че са му били от същата ваксина?
Умник Гюро

2021.12.09 | 16:09

2
Геноцидът "Ковид" трябва да се блокира сега. Българското правителство трябва да обяви неподчинение на СЗО и да забрани дейността на тази терористична организация на територията на България. Всички свързани с геноцида "Ковид" лица, организации и институции трябва да се премахнат от територията на България. Те трябва да се третират като национални предатели и терористи. България трябва да влезе в режим на национално спасение и да се бори за запазване на българската независимост и българския народ.
Руми

2021.12.09 | 15:53

1
Браво Началник!!!!

Добави коментар

Водещи новини