Китай даде одобрение за лечение срещу COVID-19

  • 09 декември 2021 09:09

  • 1707
  • 1
Китай даде одобрение за лечение срещу COVID-19
© Getty images

Китайският регулатор за лекарствата одобри първото в страната специализирано лечение на Covid-19, след като констатира, че клиничните изпитания значително намаляват хоспитализациите и смъртните случаи на високорискови пациенти, предаде АФП.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

В съобщението на Националната администрация за медицински продукти се посочва, че е дадено „спешно одобрение“ за „лечение с моноклонално антитяло“. Моноклоналното антитяло антитяло представлява вид протеин, който се прикрепя към спайк протеина на коронавируса и така ограничава способността му за проникване в клетките на тялото.

Лечението предвижда комбинация от две лекарства, които се поставят с инжекции. То може да бъде прилагано за определени случаи, в които има риск от развиване на тежко заболяване, посочва регулаторът.

1652 са новите случаи на коронавирус

Лечението е разработено от университета „Цинхуа“, Трета народна болница в Шънчжън и „Брии байосайънсис“ (Brii Biosciences). Клиничните изпитания показаха, че комбинираната терапия може да ограничи риска от хоспитализациите и смъртните случаи на високорискови пациенти с 80%, посочи университетът „Цинхуа“.

Китай е поредната страна, одобрила подобно лечение срещу Covid-19. Властите във Великобритания дадоха миналата седмица разрешение за терапия с антитела. В ЕС също беше дадено спешно одобрение на таблетки с антивирусни съставки, които забавят болестта като ограничават възможността на вируса да се възпроизвежда в тялото.

Макар таблетките да са по-лесни за употреба, най-ефективното лечение срещу Covid-19 засега става чрез моноклонални антитела, които се вливат венозно.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
1707 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2021.12.09 | 15:00

1
Геноцидът "Ковид" трябва да се блокира сега. Българското правителство трябва да обяви неподчинение на СЗО и да забрани дейността на тази терористична организация на територията на България. Всички свързани с геноцида "Ковид" лица, организации и институции трябва да се премахнат от територията на България. Те трябва да се третират като национални предатели и терористи. България трябва да влезе в режим на национално спасение и да се бори за запазване на българската независимост и българския народ.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини