Директорът на Националната референтна лаборатория: Омикрон няма да помогне за групов имунитет

  • 04 декември 2021 19:23

  • 3269
  • 10
Директорът на Националната референтна лаборатория: Омикрон няма да помогне за групов имунитет
© БНТ

Към момента в България няма засечен случай на Омикрон, но във всеки момент очакваме да попаднем на положителна проба. Това заяви в предаването "Говори сега" по БНТ директорът на Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести доц. Иван Иванов. Той допълни, че наскоро щамът е открит в съседна Гърция, ето защо е въпрос на време да бъде засечен и у нас.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 482

Следващата седмица в Националната референтна лаборатория ще бъдат изследвани голям брой проби в търсене на новия щам.

Доц. Иванов изтъкна, че за момента няма нито един доказан смъртен случай от Омикрон по света. Създалото се напрежение идва от факта, че щамът измести много бързо и рязко Делта варианта в държавите, в които беше засечен първоначално.

Според директора на Националната референтна лаборатория новият вариант няма да спомогне за създаване на групов имунитет, въпреки оптимистичните предположения, че се понася по-леко от организма.

Към момента данните показват, че по-скоро Омикрон допринася за увеличаване на броя на повторно заразените с вируса.

Ето защо единственият начин да постигнем групова защита остават ваксините, изтъкна доцент Иван Иванов.

Той допълни, че част от мутациите, които съдържа новият щам, доказано намаляват ефективността на ваксините. Те обаче присъстват и при част от другите варианти на COVID-19, така че това не означава, че ваксините не работят.

Вирусолог: Омикрон ще намали ефекта на ваксините и на антителата

И "Пфайзер", и "Модерна" вече работят по модификация на ваксините си, така че да ги направят по-ефективни срещу Омикрон, изтъкна доц. Иванов. Въпреки това той подчерта, че не трябва да се отказваме да си поставим имунизация в очакване на подобрените версии, защото и сегашните ваксини вършат работа.

Според него очакваните до месеци лекарства за лечение на COVID-19 също би трябвало да са ефективни срещу Омикрон.

Все още не е изяснено как точно е възникнал новият щам. Една от версиите е, че той се е появил след продължително боледуване от COVID-19 на имунокомпрометиран пациент. Според друга версия, която според доцент Иванов е по-вероятна - щамът се е прехвърлил от гризачи върху човек.

"Големият проблем според мен е, че в Южна Африка нивото на ваксинация е почти същото като у нас, политическата обстановка е сходна, така че има голяма вероятност да се появи нещо такова и тук", предупреди доцент Иванов.

Относно откритото огнище на бактериален менингит в столична детска градина, доцент Иван Иванов коментира, че като цяло тази бактерия се среща много рядко у нас като през последните десетина години са наблюдавани само единични случаи. В миналото е била по-често срещана като се е разпространявала предимно в казармите.

Установиха огнище на менингит в столична детска градина

Най-често срещана е била друга бактерия, която също причинява менингит - пневмококовата. След въвеждането на задължителната ваксинация срещу пневмококи обаче, случаите рязко са спаднали.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 482
Константин Тодоров
3269 10

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 10

Добави коментар

2021.12.04 | 23:29

8
Излиза че досега ваксинирането е било напразно !

2021.12.05 | 06:28

10
ne ne izliza taka...maloumnik

2021.12.04 | 23:29

9
Ужас !

2021.12.04 | 23:06

7
Ваксините не само са безполезни ! Те са вредни ! Защо хиляди лекари и медсестри в Гърция предпочетоха уволнение пред ваксинация ?! В Русия академици имунолози и вирусолози оглавяват протестни движения ! Защото ЗНАЯТ !

2021.12.04 | 22:26

6
Аз пък не виждам ваксините да допринасят за някакъв имунитет. Напротив. Имунитетът липсва, щом се налагат бустерни дози. Но и те ще са също толкова неефикасни и безсмислени. Точно пък Омикрон изобщо не се влияе от ваксините. Дори и тестовете не го ловят.
Умник Гюро

2021.12.04 | 19:44

1
Целта на глобалистите-сатанисти не е унищожаване на някакъв грипен вирус. Напротив, тяхната цел е унищожаването на човечеството чрез инжектиране на отровите-ваксини. Гените на хората се израждат, жизнените органи престават да работят и белите кръвни тела са унищожени от шипния протеин, самовъзпроизвеждащ се от ваксините. Единственият изход за българския народ е да възстане, да избеси националните предатели-сатанисти по стълбовете и да запази нациналния суверинитет на България... Тогава корона-вирусите ще изчезнат изведнъж.
До най-долния

2021.12.04 | 22:00

5
А ти от коя ливада пасеш, овча главо?

2021.12.04 | 20:25

3
Абе нищо не взема ами те вземи се ограмоти, че заради такива тъпаци хората превеждат видеа и кво ли не белким се сетят кво се случва ама къде ти. Де го пукаш де се чука.

2021.12.04 | 19:49

2
Пич, от къде взимаш тревата? Явно е много яка.

2021.12.04 | 21:49

4
без пари, ковид няма

Добави коментар

Водещи новини