Вирусолог: Омикрон ще намали ефекта на ваксините и на антителата

  • 04 декември 2021 17:00

  • 3867
  • 7
Вирусолог: Омикрон ще намали ефекта на ваксините и на антителата
© Нова Нюз

У нас все още няма случай на Омикрон, но в Националния център по заразни и паразитни болести се извършват интензивни изследвания. Въпросът е не ако, а кога ще се появи Омикрон у нас. Това заяви вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести проф. Нели Корсун в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Нова Нюз.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 526

„Всичко зависи от инфекциозността на вируса. Все още не е установено дали той е по-заразен от варианта Делта”, добави тя.

„Не само големият брой мутации е обезпокоителен, но и наличието на такива, които са отговорни за повишена инфекциозност. Други мутации пък придават способност на вируса да избягва имунитета, създаден от предишно заболяване или от ваксинация”, коментира още Корсун.

На въпрос кой имунитет при Омикрон е по-силен – този при преболедуване, или този при ваксинация, тя отговори: „Засега няма категорични данни за това. Има обаче публикация в Nature, която показва, че силномотирал вариант на синтетичен вирус с 20 мутации в шиповия ангитен, Омикрон има 30, е абсолютно резистентен към антителата и от преболедували, и от ваксинирани”.

„Необходими са поне 2-3 седмици, за да се получат категорични резултати за това до каква степен Омикрон ще доведе до намаляване ефекта на ваксините и на неутрализиращите антитела при преболедувалите”, коментира вирусологът.

СЗО: Вариантът Омикрон на коронавируса е открит в 38 държави

„СЗО счита, че затварянето на граници е неправилна реакция, защото това няма да спре разпространението на новия вариант, а само ще се забави вноса му. Това пък ще даде възможност на здравните системи да се подготвят”, смята тя.

Проф. Нели Корсун  коментира и възможността за задължителна ваксинация. „Тя би съдействала за ограничаването на коронавируса. Това обаче е крайна мярка и то при положение, че други мерки, които са насочени към убеждаване на населението да се ваксинира, не дават нужния ефект”, каза тя.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 526
Константин Тодоров
3867 7

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 7

Добави коментар
Мимо

2021.12.05 | 18:45

7
Стига Зелени Простотии ! СТАРОБЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР Е НА 7500 години, не сме от вчера ! ЗА ДА ОЦЕЛЯВАМЕ: Витамин С на прах, разтворен във вода: по 500 мг сутрин и вечер + цинк(непечено тиквено семе със зелените ципи), Витамин Д(рибено масло) + калций(извара), Mултивитамини, Mагнезий, Cелен(чесън, бразилски ядки); Aспирин по 250мг сутрин и вечер – за тези с разширени вени и сърдечни проблеми. При заболяване дозите се увеличават !!! Ваксини, непроверени поне 10 години в практиката и без гаранция от фирмите производители са капан ! БРАНЕТЕ СВОБОДАТА СИ НА СЕЛО с кози, кокошки, чист въздух и вода !!! Vitamin C Is Being Used As A COVID-19 Treatment In New York Hospitals and Zhongnan Hospital in Wuhan, China
Умник Гюро

2021.12.04 | 19:43

5
Целта на глобалистите-сатанисти не е унищожаване на някакъв грипен вирус. Напротив, тяхната цел е унищожаването на човечеството чрез инжектиране на отровите-ваксини. Гените на хората се израждат, жизнените органи престават да работят и белите кръвни тела са унищожени от шипния протеин, самовъзпроизвеждащ се от ваксините. Единственият изход за българския народ е да възстане, да избеси националните предатели-сатанисти по стълбовете и да запази нациналния суверинитет на България... Тогава корона-вирусите ще изчезнат изведнъж.

2021.12.04 | 20:23

6
Да се отървем от Демоните
Детелина

2021.12.04 | 19:10

4
Много сте неграмотни

2021.12.04 | 19:03

3
Ще манали или не ще манали ?

2021.12.04 | 18:24

2
На тази възраст да лъжеш! Те васките нямат никакъв имунитет щото, колкото повече шибат васки отслабва и той. Но да се оправдаете за заболелите васки измислихте нов.
Х.

2021.12.04 | 18:23

1
Пълно с правописни грешки! Неграмотни ли сте?

Добави коментар

Водещи новини