Столичната РЗИ издаде заповед за затваряне на детската градина, в която почина дете с менингит

  • 02 декември 2021 14:02

  • 1515
  • 1
Столичната РЗИ издаде заповед за затваряне на детската градина, в която почина дете с менингит
© Pixabay

От Столичната Районна здравна инспекция (СРЗИ) изпратиха официално становище по повод трагичния инцидентът с починало от менингит дете в детска градина.

Публикуваме позцията на СРЗИ без редакторска намеса: 

"След постъпил в Столичната РЗИ сигнал за починало дете с вероятна инфекциозна патогенеза, веднага са предприети съответните противоепидемични мерки - действия по пробонабиране и изследване на контактните деца, техните братя и сестри и персонала на детското заведение. Проведени са разговори с общопрактикуващия лекар, лекуващия лекар, националния консултант по инфекциозни болести и е събрана пълната възможна документация - епикризи, изследвания и Протокола с предварителната патологоанатомична макроскопска диагноза. 

Почина едно от заразените с менингит деца

Извършено е епидемиологично проучване и е разпоредена дезинфекция на ДГ № 37 „Вълшебство“. От изследваните в НЦЗПБ контактни деца, техните братя и сестри и персонала от групата, носителство на менингокок в носоглътката е установено при 23 лица. Към момента на изследването те са без здравословни оплаквания и клинична симптоматика. Насочени са към ОПЛ за наблюдение и провеждане на антибиотична профилактика, съгласно Наредба № 6/09.07.2019 г. за реда и условията за диагностика, профилактика и контрол на отделни заразни болести на дихателната система.

След получаването на първоначалните данни и оценка на риска, е връчено Предписание за провеждане на незабавни хигиенни и противоепидемични мерки и е издадена Заповед от СРЗИ за затваряне на Детската градина, считано от 01.12.2021 г. и за спиране на дейността до второ нареждане. 

Директорката на градината с огнище на менингит разкри първите симптоми на починалото дете

Към момента се чакат резултатите от пробонабиранията на всички деца и персонала на детското заведение, както и окончателната хистология и патоанатомична диагноза на починалото дете. В медицинската практика, макар и рядко, се наблюдават случаи на мълниеносно протичане на менингококова инфекция сред млади и здрави лица, като за съжаление, такива случаи завършват летално.

Столичната РЗИ изказва съболезнования на близките на починалото дете!".

Филип Епитропов
1515 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2021.12.02 | 14:40

1
Оставете на мира българските деца, гнусни сатанисти!

Добави коментар

Водещи новини