Огнище на менингит в градина: Тествани са 250 деца след инфекцията

  • 02 декември 2021 12:39

  • 636
  • 3
Огнище на менингит в градина: Тествани са 250 деца след инфекцията
© Getty Images/Guliver (архив)

Едно от заразените с менингит деца в детска градина в София почина.

5-годишното дете е издъхнало в болница. Здравният министър Стойчо Кацаров съобщи, че започва проверка на всички лечебни заведения, през които са преминали родителите и са предприети мерки, за да не се разрасне огнището на зараза.

Стойчо Кацаров с първи думи за починалото от менингит дете

37 детска градина „Вълшебство“ преустанови присъственото обучение след установения случай на положителна проба от вирусната инфекция менингит.

От детската градина организираха тестването на децата от другите 10 групи, а за родителите беше направена среща за допълнителни разяснения. Вчера са били тествани 250 момичета и момчета, посещавали детската градина, както и техните братя и сестри. Резултатите се очакват до 48 часа.

Починалото дете в началото не е имало температура.

„В четвъртък към 11:30 ч. детето повърнало, но не е имало температура“, каза директорката на детската градина – Гергана Петрова.

„Медицинската сестра измери температурата, уведоми и родителите.10 минути по-късно детето започна да вдига температура. В един момент стигна 38 градуса, звъннахме на майката, за да поискаме разрешение да дадем лекарство и тя позволи. Дадохме лекарство, таткото дойде много бързо и го взе. Насочихме го към консултация с личен лекар“, разказа Гергана Петрова. 

Михаела Кръстева е един от притеснените родители. Дъщеря й е с положителен резултат за вирусния менингит и в момента е на антибиотично лечение. Действията на РЗИ според Михаела не са достатъчни.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
636 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Умник Гюро

2021.12.02 | 14:40

3
Оставете на мира българските деца, гнусни сатанисти!
Умник Гюро

2021.12.02 | 13:34

1
Природният имунитет е единственото лечение срещу сатанистката пандемия Ковид. Ваксините-отрови убиват.
Мунчо

2021.12.02 | 13:46

2
млъкни бе! Дете е починало!!!!!!! и не от ковид, а от нещо, дето има ваксина за него. lain@r...

Добави коментар

Водещи новини