Проф. Александрова от БАН: Потвърдените случаи на Омикрон нарастват

  • 29 ноември 2021 17:50

  • 5802
  • 8
Проф. Александрова от БАН: Потвърдените случаи на Омикрон нарастват
© Кадър: БНТ

Появата на новия вариант на коронавируса Омикрон е притеснителен, но в никакъв случай не е повод за паника. По-голямата част от мутациите на новия вариант са в механизма, чрез който вирусът се свърза с човешките клетки, което може да окаже влияние как имунната система реагира на вируса. Докато вирусът се предава от хора на хора, ще възникват нови варианти, но за момента вирусът не е толкова изменен, че да се говори за напълно нов щам, за който ваксините може да не са толкова ефективни. Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология при БАН в ефира на БНТ.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 597

Списъкът на страните, в които е открит новия вариант, най-вероятно ще се увеличи, прогнозира тя.
СЗО: Омикрон ще се разпространи в целия свят

"Една част от тези мутации са ни познати от други варианти. Притеснително за специалистите бе, че за някои от тях вече се знае, че могат да направят вируса по-лесно предаваем от човек на човек и да му помагат да избягва до някаква степен имунния отговор, създаден към предишни варианти или от ваксините, с които разполагаме“, обясни вирусологът.

Това, че вариантът може да се разпространява по-лесно, не го прави по-опасен – за момента нямаме подобна информация, уточни Александрова. Бета вариантът на коронавируса се справяше най-добре с човешката имунна система, но не успя да се разпространи особено извън Южна Африка, където бе първоначално установен, припомни тя. Въпреки че боледуват по-леко, децата могат да се разболеят много сериозно, предупреди тя и добави, че те са особено уязвими, ако имат съпътстващи заболявания, подчерта проф. Александрова.

Потвърдените случаи на Омикрон нарастват. Лекарите от Южна Африка, които имат опит с новия вариант от първа ръка, споделят, че най-много от заразените са млади хора (20-30г.), предимно мъже, от които около 60% не са били ваксинирани, каза проф. Александрова.

Много е рано да се правят заключения, смята проф. Александрова. Тя подчерта, че може да се наложи поставянето на повече от три дози.

Не бива да се бавите, ако сте ваксинирани и е време за поставяне на подсилваща доза, призова специалистът и добави, че трябва да се спазват мерките.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 597
Мая Йорданова
5802 8

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 8

Добави коментар
Ново дупчене нова панахида

2021.12.01 | 01:45

8
ДА ОЦЕЛЯВАТЕ: Витамин С на прах, разтворен във вода: по 500 мг сутрин и вечер + цинк(непечено тиквено семе със зелените ципи), Витамин Д(рибено масло) + калций(извара), Mултивитамини, Mагнезий, Cелен(чесън, бразилски ядки); Aспирин по 250мг сутрин и вечер – за тези с разширени вени и сърдечни проблеми. При заболяване дозите се увеличават !!! Ваксини, непроверени поне 10 години в практиката и без гаранция от фирмите производители са капан ! БРАНЕТЕ СВОБОДАТА СИ НА СЕЛО с кози, кокошки, чист въздух и вода !!! Vitamin C Is Being Used As A COVID-19 Treatment In New York Hospitals and Zhongnan Hospital in Wuhan, China
Антихриста

2021.11.29 | 21:29

7
Вече е дошъл, молете се на Бог!
чубака

2021.11.29 | 21:27

6
моля мойто жена да се не показва по тоз телевизор
Незнаещ

2021.11.29 | 20:10

5
Ясно, няма да ме публикуват пак - въпросът е, съобразно статията - какъв е смисълът от ваксините изобщо?
Умник Гюро

2021.11.29 | 18:12

1
Войната на статанистите-глобалисти навлиза в следващ етап. Сега с поредица от нови вирусни атаки контролът и затягането ще се засилват методично. Целта е психиката на населението да бъде съкрушена и хората да свикнат да бъдат послушни и да изпълняват заповеди без въпроси. Точно затова сатанистите не ги е грижа за ваксинираните вече хора, които пълнят болниците в момента и чиято имунна система е разбита. Целта на сатанистите е да ваксинират не-ваксинираните, защото те са непокорните, самостоятелно мислещите и опасните за новия световен ред.

2021.11.29 | 20:00

4
Вземи се скрий някъде....Аман от разбирачи
Сатанист-глобалист

2021.11.29 | 19:21

3
Скоро ще ви набутаме и следващото поколение наночипове, те ще се разпръскват на входовете на държавни учреждения, молове, детски градини, паркове, в големите супермаркети и в градския транспорт.

2021.11.29 | 18:20

2
10+!

Добави коментар

Водещи новини