Д-р Марков: Няма данни за разлика в протичането на Омикрон

  • 29 ноември 2021 09:01

  • 835
  • 4
Д-р Марков: Няма данни за разлика в протичането на Омикрон
©

Няма данни за разлика в протичането на новия вариант на COVID-19 - Омикрон. Това обясни в студиото на „Здравей, България” епидемиологът и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 551

„Всичко, което знаем до момента, е в сферата на хипотетичното. Новият вариант има много висок брой мутации, както в областта на шипчестия протеин, така и другаде, които са необичайни. Знаем, че той доста бързо нараства като дял от броя на новоинфектираните във всички провинции на Южна Африка и се открива вече и в много страни”, допълни той.

Д-р Марков посочи, че мутациите на вируса индикират за по-бързо репликиране на вируса. „Има индикации, че новият вариант има сила да презаразява отново и да пробива имунитета - имунните защити”, уточни епидемиологът.

Проф. Николай Витанов с прогноза за Омикрон и разпространението му у нас

Преподавателят изказа предположение, че вероятно Омикрон ще бъде малко по-заразен. „Може би ще има някаква способност да презаразява. Не очаквам чак такова голямо намаляване на защитата срещу него”, допълни д-р Марков.

По думите му РНК ваксините могат да бъдат по-бързо адаптирани. Подчерта, че до момента няма данни, че вирусът успява да преодолее в съществена степен защитите от ваксината и тези на естествения имунитет.

„Не е сигурно, че ще се налага нова ваксина. Ако се наложи, по-вероятно тя ще бъде адаптирана към новия вариант. Едва ли ще има нужда от увеличаване на дозите”, каза той.

Случаи на Омикрон вече са открити в повече от 12 страни по света, доста от тях - европейски. „Не може да се изключи, че е в България. Има обаче два аспекта - дали е в България и кога ще научим, че е там. Повечето места, където е открит, са страни с развита инфраструктура за откриване на вируса”, уточни д-р Марков.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 551
Калина Христова
835 4

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 4

Добави коментар
Анонимен

2021.11.29 | 11:32

4
Започнах да мисля трезво и се ваксинирах Направете го и вие !

2021.11.29 | 10:03

2
Всеки заразен с вируса на ГРИП изкарва заболяването по различен начин в зависимост от ИМУНИТЕТА и хронични заболявания ако има!!!Медицината се развива, но тялото на човека е едно и също!!!

2021.11.29 | 11:29

3
медицината руши тялото на човека

2021.11.29 | 09:41

1
А добър ден! 11 щама са вече и при всеки чуваме едно и също, но резултатите остават еднакви. Страхът продава. Страхът контролира. Накарай хората да се страхуват от нещо и можеш да ги контролираш.

Добави коментар

Водещи новини