Ще спрат ли ваксините варианта Омикрон. "Пфайзер" и "Модерна" са готови да модифицират препаратите си при необходимост

  • 29 ноември 2021 08:10

  • 13392
  • 1
Ще спрат ли ваксините варианта Омикрон. "Пфайзер" и "Модерна" са готови да модифицират препаратите си при необходимост
© Getty Images

Ще спрат ли ваксините варианта Омикрон на коронавируса, пита в. "Ню Йорк таймс". Новият вариант буди нови притеснения, тъй като, ако се окаже, че съществуващите ваксини, не му влияят, те ще трябва да бъдат модифицирани, отбелязва американското издание.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 551

На фона на прекъсването на въздушните връзки с Южна Африка и страховете от нова глобална вълна на коронавируса през уикенда учени започнаха трескава работа по събиране на данни за новия вариант Омикрон на коронавируса, за неговите особености и най-вече за това доколко ваксините ще са ефикасни срещу него, допълва БТА.

Два случая на варианта Омикрон бяха открити в Канада

Първоначалната информация рисува една неясна картина. Възможно е вариантът да се предава по-лесно и по-лесно да избягва имунните реакции на тялото, както в случай на ваксинация, така и при естествено заразяване, в сравнение с предходните варианти на вируса, заявиха експерти.

Възможно е ваксините да продължат да дават достатъчна защита, що се отнася до предотвратяване на тежките форми на ковид и на смъртните случаи, но може би ще е необходимо поставянето на бустерни дози, за да бъде гарантирана защитата на повечето хора.

Производителите на двете най-ефективни ваксини, тези на "Пфайзер"/"Бионтех" и на "Модерна", се подготвят да модифицират препаратите си, ако това е необходимо, изтъква "Ню Йорк таймс".

Франция откри осем потенциални случая на заразяване с варианта Омикрон

Правителството на американския президент Джо Байдън възприема поставянето на бустерни дози като най-добрата стратегия за противодействие на новия вариант на коронавируса, пише в. "Вашингтон пост". Американското издание обръща внимание на становището на експерти, сред които е и главният специалист по заразни болести на САЩ Антъни Фаучи, че е малко вероятно наличните ваксини да не дават никаква защита срещу новия вариант. Всекидневникът се фокусира и върху изявленията на Световната здравна организация, че работи с голям брой изследователи от цял свят, за да разбере как Омикрон ще се отрази на съществуващите ваксини.

Фаучи: Нужни са около две седмици за оценка на новия щам Омикрон

Великобритания залага на бустерни дози, за да спаси Коледа, пише британският в. "Таймс". Изданието акцентира на казаното от британския здравен министър Саджид Джавид, че бустерната ваксинационна кампания ще намали необходимостта от въвеждане на нови ограничения заради коронавируса.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 551
Весела Найденова
13392 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2021.11.29 | 10:27

1
Ще спрат ли ваксините варианта Омикрон? Колкото спряха "Делта" варианта :))) Кретени, идват нови ваксини ! Не се блъскайте, ще има за всички, а и са безплатни !

Добави коментар

Водещи новини