Ваксините не намаляват риска от дълъг COVID-19 при хора, които са се заразили въпреки имунизацията

  • 25 ноември 2021 14:25

  • 4165
  • 2
Ваксините не намаляват риска от дълъг COVID-19 при хора, които са се заразили въпреки имунизацията
© Getty images

Ваксините не намаляват риска от дълъг COVID-19 при хора, които са се заразили въпреки имунизацията, предаде БTA, като цитира британско проучване.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28711

Препаратите срещу новия коронавирус обаче са високо ефективни при осигуряването на защита срещу тежко протичане на инфекцията. Учени от Оксфордския университет проследяват в продължение на шест месеца 9479 ваксинирани доброволци, диагностицирани с COVID-19 и същия брой хора, които са заразени, но не са имунизирани.

Доц. Михаил Околийски: Повод за оптимизъм няма – пета вълна предстои

В сравнение с втората група, при тези с поставен препарат има "много по-малък риск от тежки усложнения от COVID-19" като необходимост от настаняване в интензивно отделение, оказване на помощ при дишането или образуване на тромб в краката или белия дроб, обяснява Максим Таке от Оксфордския университет.

Други усложнения от вируса, сред които и дълъг Ковид, се появяват с еднаква честота, независимо дали е направена имунизация или не, установява научният екип.

"Ваксините все още са отличен начин за предотвратяване на усложнения от COVID-19, тъй като предпазват от инфекцията на първо място," казва още Таке.

Заключенията обаче показват, че заразените, които са имунизирани, трябва да бъдат бдителни за потенциални последствия от боледуването. Изследването е публикувано в електронната библиотека medRxiv.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28711

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
4165 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар
Майтапчи Йово

2021.11.25 | 18:15

2
Ок, ама не стана ясно, за къв чеп са тогава ваксите:)))?!? Освен финансовата полза, която вече е видима за всички:)))!
Умник Гюро

2021.11.25 | 16:54

1
Израел, Ирландия, Гибралтар, Германия, Австрия, Нидерландия, Англия: страните с най-високи нива на ваксиниране имат най-високите нива на хоспитализация и смърт. Ваксините убиват.

Добави коментар

Водещи новини