МЗ: Вирусът се размножава и изменя в инфектираните хора

  • 24 ноември 2021 09:02

  • 1912
  • 4
МЗ: Вирусът се размножава и изменя в инфектираните хора
© gettyimages

От Министерството на здравеопазването посочват как можем да ограничим разпространението на коронавируса и защо е важно да го направим.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28823

Важно е да ограничим разпространението на SARS-CoV-2, защото когато вирусът се размножава и изменя в инфектираните хора, вероятността да се стигне до появата на нови варианти и мутации значително се увеличава.

Всеки човек притежава индивидуални генетични, епигенетични и имунологични особености, а преминаването на вируса през много на брой и различни гостоприемници оказва влияние върху еволюцията му. Вирусите имат три цели: да се предават по-лесно от човек на човек, да се размножават по-бързо и да избягват имунния ни отговор.

Задачата на науката е да опознае поведението на коронавируса, да открие онези фактори, които повишават риска от тежко боледуване, да актуализира и усъвършенства ваксините и да предложи високоефективни специфични лекарства.

За да ограничим разпространението на SARS-CoV-2, трябва да спазваме общите противоепидемични мерки.

Важно е голяма част от населението да е развило имунитет срещу вируса. Ваксинацията ще спомогне за това в сравнително кратък времеви интервал, осигурявайки индивидуална защита на гражданите срещу тежко боледуване. Последното ще допринесе за ограничаване появата на нови „притеснителни“ варианти и мутации на вируса.

Тъй като повечето вируси, които причиняват остри респираторни заболявания, се разпространяват по-добре през студените месеци, трябва да продължим спазването на общите противоепидемични мерки за носене на предпазна маска за лице, избягване на места със струпване на хора, учестена дезинфекция и редовно проветряване на помещенията.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28823

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
1912 4

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 4

Добави коментар
Неуважаеми специалисти,

2021.11.24 | 13:58

4
За да ограничим вируса трябва всеки ден да пием по 1 аспиринче. Лесно е. Хората боледуват тежко и умират , поради липса на адекватно лечение. Хайде стига с тоя цирк, че вече изглеждате безкрайно тъпи в очите на хората. Уж медици, специалисти, експерти, а дрънкате глупосги и се излагате. Дори и простите хора разбраха каква е далаверата. А интелигентните вече се увериха , че сте със съмнителни умствени способности.

2021.11.24 | 09:48

3
Спира се ваксинацията!!!Тя не се прави по време на епидемията!Този урок го знаят всички лекари!!!Защо лекарската гилдия мълчи?Бог забавя,ама не забравя!!!

2021.11.24 | 09:41

2
Има официална информация,че вируса се изменя заради инжектираните.

2021.11.24 | 09:26

1
Вирусът се размножава и изменя в инЖ ектираните хора !

Добави коментар

Водещи новини