Проф. Витанов обясни при какъв COVID развой ще имаме спокойни Коледни празници

  • 04 ноември 2021 15:15

  • 1917
  • 2
Проф. Витанов обясни при какъв COVID развой ще имаме спокойни Коледни празници
© gettyimages

Намираме се в Долината на плача - много нови случаи, висока смъртност. Вероятно се питате, какво казват компютрите за времето, когато ще съм в чужбина. Казват следното. В средата на седмицата между 14-ти и 21-ви смъртността и броят активни случаи ще достигнат локални пикови стойности и се очаква полека да започнат да намаляват (вторниците не ги броим). Много е важно това намаляване като почне, да не спира. Това е предпоставката за спокойни Коледни празници. Това написа във Фейсбук математикът и бивш член на НОЩ проф. Николай Витанов във връзка с разпространението на COVID-19 в страната ни.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31498

Математикът оповести редовната кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19.

Проф. Николай Витанов: Вече сме в Долината на плача

Той уточни, че тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни. Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша. Вече е ясно, че вторичният пик на вълната беше през октомври, както беше предсказано. Максималният брой случаи бе малко под 7000, което също е добра съвпадение с предсказанието ми за 7000 - 7500 регистрирани случаи, които може да намерите из старите новини отпреди 2 месеца, обяснява той.

Ето какво още написа проф. Витанов:

"Както отдавна знаете, тия, които четете редовно тези анализи, намираме се в Долината на плача - много нови случаи, висока смъртност. Вероятно се питате, какво казват компютрите за времето, когато ще съм в чужбина. Казват следното. В средата на седмицата между 14-ти и 21-ви смъртността и броят активни случаи ще достигнат локални пикови стойности и се очаква полека да започнат да намаляват (вторниците не ги броим). Много е важно това намаляване като почне, да не спира. Това е предпоставката за спокойни Коледни празници.

Ако изглупеем да тръгнем пак нагоре по стълбата на увеличаване на броя на случаите във втората половина на ноември, декември няма да е весел. Тъй, че пиша ви кога се очаква да се обърне тенденцията към натоварване на здравната система, оттам нанатък каквото сготвите, това и ще имате на трапезата за Коледа като резултати от пандемията.

Иначе добрите новини продължават. Базовото репродуктивно число вече пети ден е под 1.3. Тази сутрин е 1.199. Обхвата на заразата се разширява, здравната система е в режим на техническо и кадрово претоварване, но ще устиска. Какво ще им е на хората от първа линия и на поддържащите ги е друг въпрос. Тежко ще им е. Но можем да се гордеем с тях.

Писах вчера, че активните случаи се очаква да прехвърлят 110 000 и да тръгнат към 115 000. За хората на първа линия и шефовете на болници - ориентировъчното число за максималното натоварване на здравната система по отношение на активни случаи - 125 000 - 130 000. В момента са около 108 000. Можете да се направите сметката - още 20-на %

нагоре от това, което имате. Извинявайте, че ви го пиша така увъртяно, но вие ще си направите сметката, а пък психическото състояние на хората ще бъде запазено.

Друга позитивна новина е, че индикаторите, характеризиращи разпространението на заразата спряха да растат - замръзнаха на място, този за София-град даже падна и то не малко, което е добра новина. Стойностите обаче са си високи, което показва, че новите случаи няма да намалеят рязко. Но няма да станат и 20 000 на ден, за целта индикаторите трябва да тръгнат рязко нагоре, а те не го правят. С две думи - експоненциалният растеж приключи - мечката заспа и ако не я дърпаме за опашката, ще си спи. Пиша ви го това, защото компютрите казват, че не е малка вероятността да се намерят групи от хора, които да почнат да пробват да дърпат заспалата мечка на експоненциалния растеж за опашката.

Статистика за смъртността (данни от сайта https://coronavirus.bg/)

Починали в края на октомври - 23 999

Починали за ноември 20201 - 24 589

Починали ноември 2021 - 590 – (за 3 дни)

Починали за ноември 2020 - 2560

Тук повечко коментари като се върна от чужбина на 14-15 ноември.

Но един въпрос от викторинката на Витанов: Какво мислите за числото 3000? А за числата над 3000?

Следват картите.

Най-напред картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Ситуацията си остава сложна - 27 области се очаква да са на ниво 4, през тази вълна Кърджали ще е изоглавен от общата танденция както беше Видин при предишната вълна (винаги съм казвал, че пандемията е процес с памет - помните още панаира с кебапчета и сръбско във Видин, след който нещата там тръгнаха на зле и още не може да се оправят. Обяснението е просто - системата има памет. Процесът не е от тези, дето ги има по учебниците по теория на вероятностите. )

На прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост проблемната област в западна България се мъчи да се възстанови. Кодовата дума тук е мъчи се. Ами не и помагайте, оставете я да се мъчи - това е моят съвет за седмицата, когато ще съм в чужбина. Става дума за хората от София-област.

Ако вие не и помогнете, няма да се възстанови.

Иначе на картата на риска по нашата методология нещата са си напълно виолетови. Тоест, случаите може и да поспаднаха, но отбой не бива да се свири в никакъв случай. Като се появи зелено по тая карта - тогава.

Знаете, че аз бях този, който каза, че тотален локдаун няма да има и че приказките за него ще почнат да отшумяват. Тренда на растеж на новите случаи се пречупи (засега), писах ви, че след около 2 седмици се очаква да се пречупят и други трендове. Ако не дърпаме заспалата мечка за опашката, ще минем и без тотален локдаун. Политически също е неизгодно да се налага - до изборите има 10-на дни, ако се наложи локдаун, ефекта няма да се е почувствал дотогава, а виж , народът ще е разярен (особено тези, които имат зелени сертификати).

Тъй, че, заминавам за чужбина и си мисля, че тотален локдаун няма да се наложи, пък като се върна, ще видим какво е станало и ще коментираме. С две думи - пожар - чок, локдаун - йок.

С две думи - обстановката се поотпуска, но продължава да е неприятна. Е, докато се върна, по-лошо от това, което е, не се очаква да стане. Правете каквото искате, ходете, където искате. Но стойте на достатъчна дистанция от другите и не се заседявайте много на места, където има много хора. Минимизирайте възможността някой да ви зарази - стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително). Пазете се. Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля".

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1917 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2021.11.05 | 03:44

2
Те даже не знаят симптомите на лъжата-ковид. Кой им дава право на тези сатанисти да тровят българския народ и да погубват здрави хора?

2021.11.04 | 16:53

1
Витанов е в чужбина, уж на конференция, но иначе в клиника за олигофрени. Ал. Томов, фен на Витанов, преразказва негов фб пост от преди четири дни, с елементи на измишльотина.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини