Адвокат Гигова: Здравето и животът са ценности, които не може да се сравняват с правото на труд

  • 21 октомври 2021 15:32

  • 520
  • 1
Адвокат Гигова: Здравето и животът са ценности, които не може да се сравняват с правото на труд
© Bulphoto, архив

Изискването за зелен сертификат за работещите в редица обществени места на закрито не противоречи на конституционното им право на труд, смята адвокат Валя Гигова.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Пред БНР тя коментира, че има решение на Конституционния съд от миналата година след въвеждането на извънредна епидемична обстановка, според което "правото на свободно придвижване, икономическата свобода и правото на труд не са абсолютни и отстъпват пред необходимостта да се гарантира животът и закрила на здравето на гражданите".

"В крайна сметка изборът е много личен дали да се ваксинираш или да не се ваксинираш, обаче твоят личен избор има едно друго измерение и то се нарича обществен интерес. Ако имаме йерархия от ценности: право на труд, право на живот и общественото здраве, естествено, че общественото здраве и животът са от такава категория ценности, които няма как въобще да бъдат сравнявани по никакъв начин с правото на труд", каза още Гигова.

Най-мрачните COVID прогнози на проф. Витанов се сбъднаха

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Бибиновска
520 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.24 | 09:54

1
Колективните права произтичат от индивидуалните. Без индивидуални няма колективни. Държавата има право да организира лечение, а не да нарушава граждански права заради вероятна заплаха, в никой български закон не е конституиран обществен здравен интерес.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини