Педиатър: Бебетата до 1 година и тийнейджърите – с най-голям риск от тежко боледуване от COVID-19

  • 20 октомври 2021 15:42

  • 1333
  • 3
Педиатър: Бебетата до 1 година и тийнейджърите – с най-голям риск от тежко боледуване от COVID-19
© gettyimages

България е феномен по-ниско ваксинационно покритие и рекордьор по смъртност от COVID-19. Шанс за промяна обаче има. Около това се обединиха имунологът д-р Цветелина Великова, педиатърът д-р Александър Атанасов и студентът в МУ Пловдив Даниел Георгиев в ефира на БНР.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28683

Тримата, заедно са администратори на популярната Фейсбук група „Ваксини“, чиято цел е да разобличава митовете за ваксините и да консултира колебаещите се, като ги насочва към базирана на доказателства достоверна информация.

5-годишно дете е сред новите жертви на коронавируса в страната

„На мен ми се искаше населението в България да вземе информирано решение и да избере да се ваксинира, мислейки за здравето си на първо място и за здравето на своите близки. Възможно е тези „Зелени сертификати“ да са нашия шанс, за нашата страна да постигне по-голямо ваксинационно покритие“, каза имунологът д-р Цветелина Великова.

Според д-р Александър Атанасов, мярката „Зелен сертификат“ е закъсняла и недостатъчна.

„Надявам се да има своя положителен ефект. Сутринта влязох в социалните мрежи и видях, че внезапно пред ваксинационните центрове са се оказали опашки от хора, които кой знае защо в предишните дни ги нямаше там. Важен е крайният резултат, в крайна сметка“, каза педиатърът. Той добави, че дифузното разпространение на вируса може да бъде овладяно с двуседмичен локдаун.

Българинът има много ниска критичност към информацията, която получава, добави студентът в МУ Пловдив Даниел Георгиев. „Всеки, който има интернет, може да напише, каквото и да е. В един момент, липсата на критичност довежда до това, че другата страна веднага вярва, на това което се пише, няма проверка за него в източници, които са име в науката, в медицината. Това не е правилно", каза студентът.

Според д-р Великова, не е дискриминация, че хората които имат наличие на антитела не са включени в „Зеления сертификат“. „Предишно боледуване, не предпазва от следващо преболедуване, което да е тежко и фатално. Знаем, че ваксината предпазва от по-тежко боледуване и почти 100% предпазва от смърт“, добави тя.

По думите ѝ, наличието на антитела след преболедуване не е противопоказание за ваксинация.

„Имунната система е изключително интелигентна и комплексна, която може много добре да се регулира. При наличие на антитела, ваксинацията би оптимизирала имунния отговор, без това да доведе до никакви вредни ефекти за организма“, каза д-р Цветелина Великова.

Според педиатъра д-р Александър Атанасов, в детска възраст симптомите на COVID могат да бъдат много неспецифични.

„COVID в детска възраст, особено в по-ранна детска възраст, може да протече със симптоми на ринофарингит, т. е. с хрема и кашлица. Това, което е по-притеснително и може да насочи да мислим в посока на коронавирусна инфекция е висока температура, без други симптоми, при по-големи деца. Фебрилитет с обрив или конюктивит. Всеки един нехарактерен симптом в тази ситуация може да бъде симптом на коронавирус“, каза лекарят и добави, че коронавирусната инфекция не е безопасна за децата.

„Има две най-рискови групи за по-тежко протичане и летален изход – бебетата до 1 година и тийнейджърите. Това е световната статистика на УНИЦЕФ“, каза д-р Атанасов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28683

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1333 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар
гост

2021.10.20 | 21:11

3
НЕ ПИПАЙТЕ ДЕЦАТА !!!
Умник Гюро

2021.10.20 | 18:02

2
Наврете си отровните сертификати в г.за, долни соросоиди.
Гошо от nочuвка

2021.10.20 | 16:45

1
И по една ирония точно за тази група няма изискване за сертификат, а точно те най често нито носят маски, нито спазват дистанция. Големи мислители са тия управници!

Добави коментар

Водещи новини