Вирусолог: Mерките са игра на криеница с вируса, отговорът е да се ваксинираме

  • 20 октомври 2021 08:41

  • 1584
  • 5
Вирусолог: Mерките са игра на криеница с вируса, отговорът е да се ваксинираме
© Pixabay

От полунощ тази вечер "зеленият сертификат" у нас става задължителен за всички обществени места на закрито.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28773

Ще се допускат само ваксинирани, преболедували или хора с отрицателен тест. Изключение са хранителните магазини, аптеките и банките.

Последен ден без задължителен "зелен сертификат" у нас

"Ще видим доколко ще потръгне осъществяването на мерките и дали ще успеят да пречупят гръбнака на тази вълна. Броят на случаите ежедневно никак не е малко, както и броят на хората, които губят живота си. Това са любими хора на някого. Няма как да останем безучастни. Ако не вземем мерки, това ще застраши много сериозно здравната система", коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ много отдавна се обсъжда, че Делта вариантът ще доведе до сериозна вълна, но ние все сме неподготвени и винаги има недоволни от мерките.

"Времето много сериозно ни притиска. Трябва поне една седмица да видим колко ще проработят мерките. Очевидно имаме проблем с комуникацията на събитията от самото начало на епидемията. Така и не постигнахме по-голямо обществено доверие във ваксините, което започва да си казва думата", посочи вирусологът.

Имунитетът на преболедувалите зависи от тежестта на клиничната картина и продължителността на заболяването, стана ясно още от думите ѝ. Този имунитет обаче нямало как да бъде унифициран към всички.

"Бяха направени много сериозни клинични проучвания, преди да бъдат разрешени ваксините. Наблюденията върху ваксинираните продължават. Хората, които са боледували в естествени условия, те са били при доста нестандартизирани условия. Има много фактори, които са оказали влияние върху имунния им отговор", обясни проф. Александрова.

"Много е важно да осъзнаем, че всички сме в обща беда и трябва да проявим максимална съпричастност и разбиране. Хората, които са боледували и след това са се ваксинирали, правят още по-добър имунен отговор. Има хора, които боледуват много леко и поради това, че човек не осъзнава, че пренася много опасен за друг човек вирус, той не си стои вкъщи", каза още  вирусологът.

Според нея трябва да продължим да спазваме всички останали мерки и да съхраним здравия разум. Тя смята, че вирусът ще остане и ще продължим да се срещаме с него. Стимулирането с томбола за ваксинираните обаче ѝ звучи несериозно.

"С хората трябва да се разговаря, трябва да успеем да намерим общ език. Докато вирусът продължава да циркулира, винаги има риск да възникнат нови мутации. Той ще се среща все повече с другите си събратя. Всички вируси, които бяха потиснати, сега търсят начин да вземат своето", посочи проф. Александрова.

Вирусологът е на мнение, че би било много тъжно, ако се окаже, че у нас работи само пълният локдаун. Тя се надява хората да подходят отговорно и да спазват мерките.

"За някои страни пандемията приключи - Дания, Норвегия и още няколко страни излязоха от този филм. Най-тъжният вариант ще бъде едно огнище, което ще припламва и угасва. Мерките са игра на криеница с вируса. Единственият начин да решим генерално проблема е придобиване на имунитет. За мен категорично отговорът е чрез ваксина, рисковете от боледуването са непредсказуеми", настоя гостът в студиото.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28773

Повече за Коронавирус

corona
Десислава Станева
1584 5

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 5

Добави коментар
ВАКСИНИРАЙ СЕ,

2021.10.20 | 10:10

3
АЗ СЪМ ДОВОЛНА ОТ МОЯ ИМУНИТЕТ.ВЕЧЕ 1,4 МЕСЕЦА И ПОСТОЯННА СРЕЩА С ВИРУСА!!!!! ЯСНО

2021.10.20 | 10:19

5
Ясно, до утре ще си получиш двата карамфила.

2021.10.20 | 10:17

4
А ми ваксинирайте се! Кой ви пречи? Но не налагайте скапаните си намерения на здравомислещите хора!
ВАКСИНИРАЙ СЕ,

2021.10.20 | 10:10

2
АЗ СЪМ ДОВОЛНА ОТ МОЯ ИМУНИТЕТ.ВЕЧЕ 1,4 МЕСЕЦА И ПОСТОЯННА СРЕЩА С ВИРУСА!!!!! ЯСНО
За да

2021.10.20 | 10:01

1
създаваме нови щамове или за да унищожаваме имунитета си,или може би да увеличим случаите на миокардити инфаркт?

Добави коментар

Водещи новини