Проф. Радостина Александрова: Изпаднахме в Бермудски триъгълник

  • 18 октомври 2021 09:19

  • 1429
  • 3
Проф. Радостина Александрова: Изпаднахме в Бермудски триъгълник
© Кадър Nova

„Мисля, че изпаднахме в Бермудски триъгълник – от една страна имаме Делта вариант, който се разпространява много по-бързо и е два пъти по-голям рискът заразен човек да попадне в болница, това са данните до момента на Европейския център за контрол на заразяванията“, като каза пред БНР проф. Радостина Александрова от БАН.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Проф. Александрова е биолог–вирусолог, морфолог и биохимик. Работи в Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН. Тя е магистър и доктор по вирусология и доцент по морфология.

„От друга страна изключително ниският брой на ваксинирани  у нас, а от трета страна недостигът на персонал у нас, което няма как да бъде компенсирано дори и с мерки“, каза още проф. Александрова.

„А това, че 6 месеца сме в избор,и също не спомага за ситуацията у нас", каза още проф. Александрова в "Преди всички".

"Хората, които сега ще се ваксинират, ще имат защита след три седмици, затова и призовавахме това да стане в по-ранен етап. Колкото и да не са съвършени ваксините, това ни помага да прекараме по-леко заболяването и затова трябва да го използваме, за да не стигаме до болница.

За мен е и учудващо защото не се спазват мерките, защо нямаме достатъчно самосъзнание", заяви ученият.

Въвеждат ли зелен сертификат у нас?

По думите и коварното при този вирус е, че е силно опасен, той може да атакува едновременно над 140 вида клетки в организма. В момента този вариант атакува и по-младите и децата. Влошаването при болните става много бързо. Затова сега при наличието на ваксини е тъжно, че поемаме риск да се срещнем челно с този вирус, заяви проф. Радостина Александрова.

Според проф. Александрова и този вирус най-вероятно е възникнал от природата, освен това след като вече "духът е излязъл от бутилката" , основната ни задача е да го овладеем:

"Това не е някакъв невероятен и свръхестествен вирус. Просто той е пандемичен и непознат за нас и затова ние нямахме никакъв имунитет. Той се адаптира много добре сред нас и затова ваксинацията е доказано в историята, че може да го спре и превърне след време в сезонен вирус", поясни още проф. Александров.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1429 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.10.18 | 10:12

2
Борете се срещу сертификата, влезе ли веднъж, само ще нараства

2021.10.18 | 11:04

3
Решението е просто - умрете и няма да имате сертификат никога
Predator

2021.10.18 | 09:29

1
Дали ще въведат зелени сертификати и за масовия градски транспорт в София?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини