Огнище на коронавирус в дом за възрастни хора в Габровско

  • 17 октомври 2021 08:17

  • 910
  • 2
Огнище на коронавирус в дом за възрастни хора в Габровско
© gettyimages (архив)

Огнище на коронавирус беше регистрирано в дом за стари хора в габровското село Добромирка, съобщи БТА. От началото на месеца досега там са починали шест от общо 43-ма домуващи. В края на месец септември инспектори на РЗИ тестваха масово хора в дома и тогава бяха установени 21 заразени.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28683

Към момента ситуацията с разпространяването на ковид в дома е овладяна. До момента инспектори от РЗИ са извършили четири проверки на място и още при първата е регистрирано огнище – 21 души са били положителни, от тях 12 от домуващите, а останалите - персонал. Директорката на дома е категорична, че огнището е овладяно, домът е под карантина и се полагат всички грижи за възрастните хора. Жителите на селото обаче са категорични, че условията в дома са изключително лоши.

Ново семейно огнище на COVID в Ловеч

Първата проверка на РЗИ в края на месец септември се провежда заради контакт с болен извън дома. Тогава се разбира, че там вече има огнище. Предполага се, че заразата идва от санитарка, която не е ваксинирана. „Всъщност оттам тръгна информацията, веднага като разбрах, че санитарка е болна и се обадих на РЗИ. Хората, които се установи, че са с положителна проба, бяха карантинирани на третия етаж в източното крило. РЗИ отново идваха на проверка и констатираха дезинфекция. Един санитар отговаря за храненето на потребителите, които са с положителен тест", каза директорът на дома Галина Рачева.

Въпреки това шестима от потребителите са починали. От дома обаче казват, че всички те са били с тежки придружаващи заболявания, а за останалите се вземат всички мерки, за да се опази живота и здравето им. "Храненето е преминало на прибори и съдове, които са за еднократна употреба. Четири пъти дезинфекцираме дома, имаме достатъчно маски, предпазни средства, костюми. Имаме в дома и антигенни тестове и когато някой има оплакване от температура, хрема и така нататък, веднага се прави теста. Ситуацията е овладяна, хората са обгрижвани, надяваме се всичко за напред да бъде наред", допълни Рачева.

В селото обаче се коментира, че условията в дома са ужасни и домуващите живеят лошо. До средата на следващата седмица РЗИ – Габрово ще изготви пълен доклад, от който ще стане ясно какви са условията на живот в дома. Към момента обаче там не са установени драстични нарушения.

Огнище на COVID-19 пламна в детски и учебни заведения в Търговище

„Все още положението е доста сериозно, продължава да се усложнява последните дни. Капацитетът, който бяхме отделили се изчерпва много бързо. Въпреки увеличението с допълнително легла, в момента от 94 има 84-85 пациенти. Този път пациентите, които постъпват са в по-тежко състояние, изискват повече грижи, престоят е по-дълъг, значително по-дълъг, възстановяването е по-трудно и за съжаление доста хора губят битката с болестта. Хората, които работят в тези отделения са там вече почти цяла година, те се изчерпват, изморяват се физически и психически, натоварването е изключително голямо", коментира д-р Минко Михов – директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова" – Габрово.

Сигнал за нередности в дома е подаден и в полицията, но тъй като той е под карантина, проверката не може да бъде извършена веднага.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28683

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
910 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар
….

2021.10.17 | 15:24

2
Един неваксиниран заразил цял дом с ваксинирани хора. Странни ваксини….
Умник Гюро

2021.10.17 | 11:30

1
Сатанистите искат децата ни. Те искат масово жертвоприношение на деца... Българи, време е да избесим сатанистите по стълбовете и да се спасим като народ!

Добави коментар

Водещи новини