Общопрактикуващ лекар за COVID пандемията: Вървим на зле!

  • 14 октомври 2021 16:37

  • 1074
  • 0
Общопрактикуващ лекар за COVID пандемията: Вървим на зле!
© Getty Images/Guliver (архив)

"Връща се старото положение, когато почти всеки, прекрачил прага на кабинета ми с температура, е с COVID-19. Вървим на зле!". Това каза пред БНР д-р Валентин Янев, общопрактикуващ лекар.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27591

Той подчерта, че при Делта варианта не винаги се губят обоняние и вкус, което прави трудно различаването на коронавируса от грипния вирус, характерен за сезона.

По думите на д-р Янев COVID зоните са добре замислени, късно създадени и лошо функциониращи: "Тези COVID зони не могат да изпълнят работата, за която са създадени. Трябва да има персонал, да разполагат с рентген, с лаборатория, тестове и лекари. Мои пациенти, които са потърсили помощ в COVID зони, ми казват, че не са получили такава. Пак работата ще трябва да я свършим ние, личните лекари. COVID зоните са нежизнеспособни - трябва да работят, а не само на хартия. Аз не съм усетил облекчение от съществуването на COVID зоните".

Д-р Янев беше категоричен, че безплатно лечение и лекарства в COVID зони няма, а пациентите всичко си плащат: "Ако тези хора минат през моя кабинет, аз мога да им направя безплатно рентген и да им пусна безплатно тест, когато подозирам COVID, но това дали става в COVID  зоните - не. Т.е. идват пак при нас". 

Лекарят изказа съжаление, че в България се допусна антиваксърски и конспиративни настроения да вземат връх и да разколебаят огромна част от хората да се ваксинират.

"Трябва да се въведе задължително ваксиниране на определени групи хора, работещи в структуроопределящи отрасли и свързани с националната сигурност. Възрастните и хронично болните хора трябва да бъдат максимално стимулирани да се ваксинират", категорично заяви д-р Янев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27591

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
1074 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини