Ревматолог: Често постковидните състояния протичат със ставни заболявания

  • 13 октомври 2021 14:00

  • 317
  • 0
Ревматолог: Често постковидните състояния протичат със ставни заболявания
© Pixabay

След прекаран COVID-19 е добре да се консултирате с ревматолог, особено при наличие на болки в ставите и мускулите. Много често постковидните състояния протичат с реактивни ставни заболявания, може да бъде засегнат гръбначният стълб и мускулната система. Добрата новина е, че в по-голямата част от случаите няма трайни последствия, състоянието се овладява без да се стига до трайни увреждания на мускулна, костна и ставна тъкан. Това каза началникът на Отделението по ревматология в УМБАЛ Бургас д-р Иван Казмин, предава БТА.

Отделението се включва в провеждащата се в момента кампания на Община Бургас за борба с болките в гърба, артрита и остеопорозата. Под мотото "Искам да разбера по-добре моята болка в гръбнака, ставите и костите" специалистите целят да повишат нивото на осведоменост относно ревматичните мускулно-скелетни заболявания и пътищата за тяхното откриване, както и да предложат стъпки към превенция и ранна диагностика на пациентите с повишен риск за такива заболявания.

Д-р Казмин посочи, че една от причините за забавяне в диагностицирането на ревматичните мускулно-скелетни заболявания е закъсняла консултация с ревматолог.

В Бургас и областта практикуват десет такива специалисти. Жителите на Бургас са предразположени към костно-ставни заболявания, защото климатът тук е влажен. Тези заболявания са сериозни, защото могат да доведат до инвалидизация, до влошаване качеството на живот. Но ако се установят рано, особено в по-млада възраст, може да се помогне, категоричен е специалистът.

Борислава Борисова
317 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини