Министър Кацаров: Ако се стигне до затваряне, последни ще бъдат училищата

  • 13 октомври 2021 14:08

  • 5997
  • 34
©

Доста хора са се напрегнали и се предоставят неверни данни за ситуацията с COVID в страната. Ще ви запознаем и с някои инициативи, които се предприемат в тази връзка. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо КацаровСтойчо КацаровД-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в гр. Дупница. Завършва медицина през 1990 година. Има по време на брифинг в МЗ, предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31509

Тази епидемична вълна се развива бавно. В последните дни ситуацията се променя, като тя става по-интензивна. Коронавирусната криза в страната се развива така – в началото заболеваемостта на Балканския полуостров беше по-ниска, тя нарасна през октомври миналата година. За начало и край приемаме достигането на ниво 100/100 000, обясни съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова.

Според нея, по време на първата вълна смъртността е била 7920 души. По време на втората вълна починалите са малко повече - 8459 са загубили живота си заради COVID-19.

Затягат COVID мерките в София

"За да оценим каква е тежестта на епидемията е нужно да следим каква е смъртността. Трябва да се прави сравнение между трите COVID вълни. По време на първата вълна при циркулирането на първоначалния щам броят на починалите през първите 9 седмици са 4735 души. При втората вълна, доминирана от Алфа варианта, броят на починалите е по-нисък - 4479. По време на настоящата вълна при първите 9 седмици броят е починалите е 3364, което, по думите проф. Кожухарова, е доказателство, че този нов вариант не е по-тежък или по-смъртоносен. Не става дума за смъртните случи, директно свързани с COVID", посочи проф. Кожухарова.

„Огромната част от починалите хора са неваксинирани (над 95%)“, отчете министър Кацаров.

„Данните, които представяме за 14-дневен период от време. Докато в България имаме около 4000 в Сърбия са 14 000. С другите съседни страни сме със сравнително сходни показатели“, каза директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

„В Румъния и Сърбия положението е много по-тежко, отколкото при нас. Над 90% от заразените са в Делта вариантът на COVID.

По думите ѝ високите нива на заболеваемостта още доста време Делта вариантът на COVID ще доминира.

„Здравната система е натоварена, но няма хаос. Възникналите проблеми на места се дължат на локални неуредици“, подчерта Стойчо КацаровСтойчо КацаровД-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в гр. Дупница. Завършва медицина през 1990 година. Има.

„Разкрити са 7268 COVID легла в страната. Заети са 5646. За София – общият брой разкрити легла са 1569, от тях 1236“, посочи зам.-министър Александър Златанов.

"Имаме разкрити към 100 COVID зони. Към този момент сме в плана. Имаме достатъчно свободни места в болниците Ситуацията е динамична, но следим процеса и можем да реагираме при необходимост", добави зам.-министърът.

„Правим анализ на смъртността по болници. Изпратили сме писма до директорите, там където има по-големи отклонения, да се свикат съвети и да се провери дали правилно се прилага методиката. Преди края на този месец смятаме да дадем възможност да се отпуснат моноклонални антитела за лечение в болниците. Най-ефективният начин за намаляване на заболеваемостта, обаче си остава ваксинацията“, изтъкна министър Кацаров.

„Ситуацията е напрегната, но нито сме паникьосани, нито сме в хаос. Обмислят се допълнителни мерки за ограничаване на инфекцията, но ще говорим за тях в петък. Зоните допълват здравната система, не отменят другите звена. Всички процедури там са безплатни за здравноосигурените лица“, подчерта министър Кацаров.

"Сърдит съм на медицинските специалисти, излезнали на протест срещу мен", призна здравният министър Стойчо КацаровСтойчо КацаровД-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в гр. Дупница. Завършва медицина през 1990 година. Има. Той уточни, че е провел разговор с недоволните медицински сестри и са се договорили. 

„Това, което сме направили аз и екипа ми за сестрите през тези няколко месеца е повече, отколкото някои са правили за години. Ние в момента разработваме стандарт по здравни грижи, разписахме в основния пакет Патронажна грижа за всички новородени деца, която се извършва от медицински сестри и акушерки“, каза министърът. 

Той обясни, че в Плана за възстановяване и устойчивост е заложено изграждането на над 300 практики в малките и отдалечени населени места, като основните изпълнители на тази дейност ще бъдат медицинските специалисти.  

„Разделихме се с думите: „Засега – мир и любов. Имат няколко искания, които ще разгледаме“, допълни Кацаров. 

Във връзка с преминаването на онлайн обучение, здравният министър каза, че трябва да се подхожда индивидуално по преценка на директорите, за да може по-малко да се засегне учебният процес. Ако се стигне до пълно затваряне у нас, последни ще бъдат училищата. Директорите на РЗИ имат право да издават заповеди за въвеждането на регионални мерки, уточни той.

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
5997 34

Свързани новини

Коментари 34

Добави коментар
ТУРБО ИДИОТИ!!!

2021.10.13 | 18:21

34
ГЕРБ МОЖЕ ДА НЕ ПРАВИ РЕКЛАМНА КАМПАНИЯ!!! ДУМИТЕ И ДЕЙСТВИЯТА НА РАДЕВ И ПАРТИИТЕ МУ, СА ДОСТАТЪЧНА ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ ЗА ГЕРБ!!!
Умник Гюро

2021.10.13 | 18:04

33
К.вид-19 никога не е бил изолиран, защото е комбинация от няколко грипни щама. Т. е. това е обикновен грип и човешката имунна система лесно се справя с него. Обаче отровите-ваксини са биологично оръжие, създадено да изражда човешките клетки, да произвежда спайк протеин, който постепенно блокира жизнено важните органи в чвешкото тяло. Който се е ваксинирал, се е прецакал завинаги. Път назад няма. Анатема, сатанисти!
АКО СЕ СТИГНЕ ДО ЗАТВАРЯНЕ

2021.10.13 | 17:50

32
АМА В ЗАТВОРА, ТОЯ КАЦАРОВ ЩЕ Е ПЪРВИЯТ! СЛЕД КРАДЕВ, РАЗБИРА СЕ!

2021.10.13 | 17:48

31
ЗАСТРАШАВАНЕТО НА ЖИВОТА НА ДЕЦАТА НЕ Е ПРОБЛЕМ ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО
н

2021.10.13 | 17:17

30
А като се стигне до уволнения ти ще си първия

2021.10.13 | 16:46

29
Кацаров,ти, си, Мутра гнусна, Меризлива сфиня,
ЧОВЕК

2021.10.13 | 16:39

28
ПОСЛЕДНО ЩЕ ЗАТВОРИМ ТОВА,КОЕТО НАЙ МНОГО ДОПРИНАСЯ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ЗАРАЗАТА.ТРУДНО ЛИ Е ДА ЗАБЕЛЕЖИМ,ЧЕ СЛУЧАИТЕ ЗАПОЧВАТ ДА РАСТАТ ВИНАГИ С НАЧАЛОТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА? КОЛКО МОЗЪК Е НЕОБХОДИМ ЗА ДА СЕ ЗАБЕЛЕЖИ ТАЗИ ЗАКОНОМЕРНОСТ!
Яне

2021.10.13 | 16:37

27
Тая пандемия ще приключи единствено с въстание и наказание на политическият елит.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.10.13 | 16:30

26
Този лъжец кога ще подава оставка? Ето такива са кадрите на Радев, шпиони, лъжци, с двойни стандарти (гражданство) :)
Мангъров

2021.10.13 | 16:27

25
Не затваряйте НИЩО бе, лекувайте с чайчета и супички. Няма вирус.. има само шипченски щам. ваксините са , за да ни чипират.... Трябва да се научиме да живееме с вируса. Бойко е страхливец... а ние мразиме БЪЛГАРИТЕ!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини