COVID мерките са достатъчно строги, стига да се спазват

  • 13 октомври 2021 10:04

  • 487
  • 1
COVID мерките са достатъчно строги, стига да се спазват
© Pixabay

Мерките са достатъчно строги, стига да се спазват. Важното е да има по-строг контрол, заяви пред бТВ проф. Нели Корсун от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27686

Според нея е възможно да нахлуят и нови варианти на коронавируса. 

Д-р Георги Миндов зове за пълен локдаун в София: Ситуацията е трагична

„За да се ограничи вирусът, могат да се въведат много строги мерки, но те все пак трябва да се спазват, за да не страда икономиката, да не страда образованието и да има баланс между всички тези направления. Използването на здравни сертификати е добра мярка“, отбеляза тя.

„При нисък процент ваксинирани се предполага едно много широко разпространение на вируса със засягане на много хора. В процеса на тази циркулация вероятността вирусът да се измени е много по-голяма. Затова е много важно да се повиши имунизационното покритие, така че да се ограничи броят на неваксинираните лица, които са фактически материал за разпространение на вируса“, обясни проф. Нели Корсун.

По думите ѝ е възможно да нахлуят и нови варианти на коронавируса.

„В началото на годината доминираше „Алфа“ вариантът или т. нар. британски вариант, но беше изместен от „Делта“. Когато се натрупат достатъчно заразени и изкарали заболяването с този вариант, е възможно да се появят нови, вече има такива – „Мю“ и „Ламбда“, обясни проф. Корсун.

Според нея не можем до прогнозираме кои ще влязат, но те са варианти, които могат да причинят доста тревоги.

„Ламбда“ вариантът циркулира в Перу и се появи в Южна Америка. „Мю“ се разпространява в Колумбия. Няма гаранция, че няма да има внос на тези вируси и у нас", посочи имунологът.

По думите ѝ те не са по-тежки, но са свързани със способност на вируса да избягва имунитета, който е създаден в резултата на ваксините или след преболедуване.

„Делта“ вариантът е два пъти по-заразен в сравнение с оригиналния коронавирус – този от град Ухан, припомни специалистът.  

„Симптомите на „Делта“ варианта много напомнят симптомите на други респираторни вируси, при него по-рядко се срещат симптоми като кашлица, загуба на вкус и обоняние. За него са характерни главоболие, възпалено гърло, хрема, повишена температура. Това са симптоми, които се препокриват с тези на други респираторни вируси“, предупреди проф. Нели Корсун. 

Тя съобщи още, че все още няма доказан грип този сезон, но е възможно по-силно разпространение на грипни вируси в сравнение с миналия сезон.

Тогава е имало необичайно слаба циркулация на грипни вируси не само у нас, но и в цяла Европа. Така може да се предполага, че имунитетът на населението е отслабен.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27686

Повече за Коронавирус

corona
Десислава Станева
487 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.13 | 10:42

1
Ъхъ, лeкува се със цифpов сеpтификат и мноoого паpи, всички cветовни политици се занимават cамо с него, що е то?

Добави коментар

Водещи новини