Лекарство срещу COVID-19 - защо не?

  • 12 октомври 2021 10:58

  • 641
  • 2
Лекарство срещу COVID-19 - защо не?
© Getty Images, архив

Когато Доналд Тръмп беше болен с Ковид-19, той получи подобен коктейл от антитела. В момента и AstraZeneca предлага такъв вариант. Това не е нищо ново - това са изкуствени антитела, които са вкарани в тялото и блокират шипчестия протеин, така че той да не третира клетките на тялото. Това обясни д-р Аспарух Илиев, който оглавява инфекциозната лаборатория в Берн. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28736

По думите му лекарството има както плюсове, така и минуси.   

"Плюсът е, че е ефективно за блокиране на вируса в нашите клетки. Минусът е, че трябва да се прилага веднага след като се разболеем. В никакъв случай не е евтино. Една подобна терапия е от порядъка на 1500 - 5000 долара. Това не е нещо, което можем да отидем и да купим от аптеката. Освен това трябва да се прилага венозно", уточни д-р Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Момеков: От COVID ще се генерират нови болести - вирусът хапе сърцето

Ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн коментира и данните, изнесени от Световната здравна организация, че 60% от населението е срещало вируса.

"Имаме прекалено малко информация от Третия свят. Около 60% от населението на Земята вече е защитено - било то с ваксина или чрез инфекция. Имаме два варианта - човек или ще го преболедува, или ще се ваксинира", категоричен е събеседникът

Д-р Илиев каза, че в България има ниска ваксинационна активност и отиваме към нов пик. Той не изключи и възможността да се сдобием с нови мутанти на вируса поради високия брой на болни.

"Ковид мерките не се прилагат. България имаше лошия шанс да влезе в пандемията по време на политическа криза. Всичко, което сега се случва, е в резултат на нея", подчерта инфекционистът.

Д-р Илиев изтъкна, че мерките на здравното министерство са много закъснели.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28736

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Бибиновска
641 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар

2021.10.12 | 15:12

2
Има даже две ивермектин и хидроксиклорин ама тука с рецепти за други неща

2021.10.12 | 11:31

1
Бързо, ЕС да купи 7 милиарда дози и сертификати да пускат

Добави коментар

Водещи новини