Проф. Радостина Александрова: Делта вариантът ще засегне хората без изградена защита

  • 24 септември 2021 16:19

  • 943
  • 3
Проф. Радостина Александрова: Делта вариантът ще засегне хората без изградена защита
© Кадър Nova

Всяка година се появяват по 5-6 нови за човека вируси, обикновено от животинското царство. За радост те или не се разпространяват, или не са патогенни за нас. Последният коронавирус е нов, лесно се предава от човек на човек и предизвиква сериозно заболяване. Затова и се получи тази пандемия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27529

Това обясни пред Радио София проф. Радостина Александрова от Института за експериментална морфология, патология и антропология при БАН. „Пандемията продължава да учи – и обществото, и специалистите. Разпространението на научните знания е необходимост и голяма отговорност“, подчерта ученият.

Коронавирусът е по-малко изменчив в сравнение с грипния или HIV, но все пак мутира. Това става, докато са в инфектирания организъм и се размножават. Това е причината ние да се стремим да ограничаваме разпространението му, обясни проф. Александрова:

„Ваксините са част от решението, но не цялото. И след имунизация трябва да спазваме останалите препоръчителни мерки. Не знаем как ще продължи еволюцията на вируса, но никак няма да е добре да се появи нов щам, който да преодолява имунния отговор.“

По думите на експерта не можем вечно да се крием от вируса. Има страни, като Дания, в които ваксинационното покритие е голямо и там коронавирусът вече не се смята за непреодолим проблем. Въпреки това, ако се наложи и там ще бъдат върнати маските и другите мерки.

Проф. Александрова: Щом COVID ваксините са разрешени, значи са безопасни

Новата вълна с делта варианта на коронавируса ще засегне най-вече хората, които нямат изградена защита – не са преболедували, не са се ваксинирали или имунитетът им е избледнял. Децата също са засегнати, допълни проф. Александрова. Тя цитира изследване в САЩ, според което процентът на тежките случаи при деца не се е променил от август 2020-а досега. Но при по-голям брой заразени и децата са повече.

Вирусологът от БАН опроверга с научни факти някои митове за ваксините – за предизвикване на стерилитет и рак, и обясни разликата между трета и бустерна доза на ваксината.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27529

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
943 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар
КовидманЯк.

2021.09.24 | 17:05

3
Няма да се ваксинирам, Джаба!ЕПМ!
Умник Гюро

2021.09.24 | 16:57

2
Ваксините-отрови създават Делта-варианта и унищожават всички ваксинирали се. Неваксинираните хора въобще не боледуват от този ковид-вариант.
доко

2021.09.24 | 16:27

1
ЛЪЖАТ ТЕ НАРОДЕ

Добави коментар

Водещи новини