Консумацията на спанак предпазва от рак на дебелото черво

  • 24 септември 2021 14:32

  • 282
  • 0
Консумацията на спанак предпазва от рак на дебелото черво
© Pixabay

Консумацията на спанак може да предотврати развитието на рак на дебелото черво, установи изследване на специалисти от Научния здравен център на университета Ей енд Ем в Тексас, съобщи електронното издание "Медикъл експрес".

Ракът на дебелото черво е четвъртият най-разпространен вид рак в САЩ и втора водеща причина за смъртни случаи сред онкоболните, допълва БТА.

Зелените листни зеленчуци укрепват мускулите

Предишни изследвания са установявали, че приемът на зелени зеленчуци и фибри намалява почти наполовина риска от рак на дебелото черво. Резултатите от новото изследване, публикувани в сп. "Гат джърнъл", са върху връзката между спанака, чревното здраве, генетични фактори и прогнозите при заболявания на дебелото черво.

Авторите на изследването са използвали модел на наследственото заболяване фамилна аденоматозна полипоза (ФАП), при което млади хора развиват множество доброкачествени полипи в дебелото черво. При повечето пациенти с него се налага оперативно отстраняване на червото, за да се избегне нарастването и образуването на множество тумори с напредването на възрастта.

Зелените листни зеленчуци предпазват от диабет

Учените са захранвали животно с ФАП със замразен спанак 26 седмици и са отчели значителна антитуморна дейност в дебелото черво и тънките черва. Те установили, че потискането на туморите от спанака увеличава разнообразието на полезните бактерии в червата и води до генетични промени, благодарение на които се предотвратява развитие на рак.

Суровият спанак може да навреди на бъбреците

"Вярваме, че консумацията на спанак предпазва и хората, които не страдат от ФАП", каза ръководителят на изследването Родерик Дашууд, директор на Центъра по епигенетика и профилактика на заболяванията в института по бионауки и инженерни науки в тексаския университет.

Весела Найденова
282 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини