АКФ: МЗ е закупила и раздала дефектни маски и лекарствени средства на медици

  • 24 септември 2021 10:44

  • 1729
  • 1
АКФ: МЗ е закупила и раздала дефектни маски и лекарствени средства на медици
© Pixabay

Антикорупционният фонд е изпратил официален сигнал до Европейската прокуратура, че българското Министерство на здравеопазването е закупило дефектни китайски защитни маски и лекарствени средства, които после е раздало на българските медици за борба с COVID-19 през 2020 г.

От официалното съобщение на АКФ става ясно, че подобен сигнал е подаден до българската прокуратура още през 2020 г. Тогава преписката по случая е прекратена. АКФ подава втори сигнал през 2021 г., но до момента липсват каквито и да било действия.

АКФ: Прокуратурата отказа да разследва вноса на дефектни китайски маски

От фонда посочват, че случаят е от компетентността на европрокуратурата, тъй като платените по проблемните договори суми представляват европейско финансиране.

За какво става въпрос?

За първи път институциите са алармирани за проблемите с китайските маски и лекарствени средства още през септември 2020 г., когато АКФ прави мащабно разследване.

Тогава става ясно, че бившият здравен министър Кирил Ананиев е раздал маски RYZUR на стойност 1,6 млн. евро на медици и здравни работници на първа линия. Той се обосновал с извършен тест за надеждност.

От АКФ посочват, че тестът е бил извършен в лаборатория, която няма нужната акредитация да прави такива тестове. Тествана е само една, единствена маска, която дори не е била от същия вид като внесените по договора с китайската държава.

След подаването на сигнала към ВАП, прокуратурата прекратява преписката без да разгледа документацията, предоставена от АКФ. Според мотивите им Кирил Ананиев е заявил, че всички проверки на маските за извършени.

Вторият сигнал е за закупуването на два лекарствени продукта – „Хидроксихлорокин сулфат“ таблетки от 100 мг. и таблетки „Азитромицин“ от 250 мг.

От АКФ посочват, че медикаментите на обща стойност над 629 хиляди щатски долара са закупени без договори, без придружаваща лекарствена документация и без възможност за идентифициране на производителите. Последващото им разпределение към болничните звена в страната също противоречи на закона.

МЗ разкриха къде и при какви обстоятелства има опасност да се заразим с COVID-19

По този сигнал, който е подаден в началото на юли 2021 г. Софийската градска прокуратура не е предприела никакви действия до този момент.

„Казусът е от особена важност – става дума за това дали българските власти са направили всичко необходимо да защитят здравето на българските граждани и медици на първа линия. Имаме причини да се съмняваме, че това е така и се надяваме на решение на Европейската прокуратура, което да помогне такива нарушения да не се допускат в бъдеще“, посочват от АКФ, предаде БТВ.

Радина Лазарова
1729 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.09.24 | 12:37

1
А за изхвърлянето на ваксини за милиони левове, вас кой ще ви провери?

Добави коментар

Водещи новини