COVID отделението в столична болница е пълно. Само един от пациентите е ваксиниран

  • 24 септември 2021 08:36

  • 1419
  • 2
COVID отделението в столична болница е пълно. Само един от пациентите е ваксиниран
© Getty Images/Guliver (архив)

Какво е положението в болниците по време на четвъртата вълна от коронавирус - темата коментира пред БНТ проф. Николай Младенов - началник на клиниката по анестезиология и активно лечение в Аджибадем Сити Клиник (УМБАЛ Токуда)

"Разполагаме, според стандартите, които са отпуснали от Министерството на здравеопазването, с 55 легла за по-леко болни от ковид и 10 интензивни легла, като в момента бройката в нашето отделение е на 100% запълнена", обясни той.

Д-р Миндов: Едва 10% от COVID пациентите в реанимация оцеляват

Само един пациент е ваксиниран и е прекарал втори път ковид, но няма ваксинирани пациенти в интензивното отделение. Според проф. Младенов лошата експертиза и противоречивите мнения влияят негативно на ваксинационната кампания

"Статистически е доказано, че ваксинираните пациенти прекарват с 90% по-леко сътоветното цаболяване, отколкото неваксинираните. Говорим за нов вид вирус, тоест, мутация, което довежда до 60% по-лесна заразяемост в домашни условия, отколкото при предните мутации", каза той.

Според проф. Младенов най-тежката вълна на заразата е била през ноември и декември миналата година. В момента делта вариантът наподобява повече грип, което обърква хората. "Рискът идва от факта, че навлизаме в сезон, в който започваме да се затваряме повече в закрити пространства", обясни той.

Деца също се разболяват от коронавирус, но са малко и карат заразата леко.

"Причинява заболяване при децата, но за щастие при тях все още смъртността е почти нулева. Това показва, че новият щам има нова дистрибуция във възрастовите групи - преди заразените деца бяха по-малко, новият щам поразява и тях но за щастие те преминават в по-лека клинична форма", допълни проф. Младенов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1419 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Прекрасно е

2021.09.24 | 09:43

2
че тая година ще мрат само хора, за които не ме е6е. За съжаление ще са прекалено малко.
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.24 | 08:43

1
списван от полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.

Добави коментар

Водещи новини