Пулмолог разкри как да предпазим имунитета си срещу COVID-19

  • 20 септември 2021 07:38

  • 3132
  • 1
Пулмолог разкри как да предпазим имунитета си срещу COVID-19
© БНТ

И придобитият, и естественият имунитет са добри за ковид. Имунната сисетма е една много стройна система в нашия организъм, която ни пази и това ни задължава и ние трябва да си я пазим, разбира се, защото с цигарите и злоупотребата с алкохол общо взето я унищожаваме, това е много важно, да кажем и с ежедневния стрес. Това каза пред БНТ пулмологът д-р София Ангелова. 

Според нея не трябва да делим обществото на ваксинирани и неваксинирани. Тя обясни, че пулмолозите и инфекционисктите са изживели тежите вълни навируса и са видели колко хора са се срещнали очи в очи с болестта.

Какво влияние имат новите варианти на COVID върху ефикасността на ваксините?

"За преболедувалите малко се говори. А преболедувалите също са ваксинирани, само че те са ваксинирани с живата ваксина. Това беше БЦЖ-ваксината, за която ние, пулмолозите, знаем и работим дълги години с нея", каза тя.

По думите ѝ боледуващите също са ваксинирани, тъй като има клетки, които запаметяват вируса. И двете групи - преболедували и ваксинирани не са лишени от правото да боледуват или да предават заразата. Затова трябва и да се спазват противоепидемичните мерки.

Според д-р Ангелова всички изседвания за ковид се правят за твърде кратък период от време и на базата на дългогодишни проучвания ще мжем да кажем след колко време трябва да се реваксинираме.

Имунолог разкри какъв е имунитетът на един преболедувал и един ваксиниран

"Аз считам, че наистина е необходимо да се инвестират средства в едно проучване на ваксинирани и преболедували - какво се случва с имунтета им?", заяви д-р Ангелова.

Тя твърди, че хората, които са преболедували ковид поне една година не трябва да се ваксинират, защото няма смисъл.

"Правата на преболедувалия и на ваксинирания трябва да бъдат едни и същи, защото моите пациенти казват: да, аз получих сертификат за 6 месеца, защото съм преболедувал. ваксинираният получава за 1 година, защото е ваксиниран. Считам че тук трябва да бъдем много точни в отношението, да уважим и хората, които го преболедуваха, защото като лекар мога да кажа, че една част от отях приболедуваха тежко", коментира тя.

Радина Лазарова
3132 1

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2021.09.20 | 13:25

1
Действия в защита на живота и здравето на хората са повече от законни. Отровите, наречени "в.ксини", трябва незабавно да се забранят, защото убиват българския народ. Сатанистите, които позволяват отровите и "К.вид" лъжата на територията на България, трябва да бъдат тикнати в затворите и съдени за геноцид и национално предателство.

Добави коментар

Водещи новини