Страдащи от редки и нелечими болести не могат да се ваксинират срещу COVID-19

  • 10 септември 2021 18:23

  • 2336
  • 0
Страдащи от редки и нелечими болести не могат да се ваксинират срещу COVID-19
© Булфото архив

В дни, в които говорим за ваксинация срещу COVID една не малка група от хора, страдащи от редки и нелечими болести, не могат да се ваксинират, защото не са официално регистрирани в списък. За този проблем сигнализират от Националния алианс на хората с редки болести.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26683

Все още липсва списък у нас, в който да бъдат регистрирани хора, страдащи от редки заболявания. За съжаление за голяма част от тях лечение няма, има само поддържащо такова.

Поставени извън системата обаче, излиза, че тях ги няма. Последната среща и обещание за изготвяне на такъв списък е била през юни месец тази година. Но от тогава до днес реални действия от здравното министерство няма, казва за БНР председателят на Националния алианс на хората с редки болести проф. Владимир Томов.

Проф. Христова: Сред ваксинираните има болни, тъй като ефикасността на ваксините не е на 100%

"Това, което многократно сме отправяли като молба към регулатора, към Министерството на здравеопазването е да бъде осъвременен списъкът с редките болести“, каза той пред БНР.

Националния алианс на хората с редки болести е внесъл предложение в съществуващата комисия в Министерството на здравеопазването.

"Това са хора, които страдат, с хронични страдания, с животозастрашаващи състояния. При положение, че е регистрирано дадено заболяване съответно и пациенти, които са открити в нашата страна трябва да се помогне по един или друг начин на тези хора. Списъкът е доста дълъг, предоставен е на министерството на здравеопазването", заяви председателят на Националния алианс на хората с редки болести.

Липсата на регистрация на редките заболявания поставя пациентите пред проблема да не са сигурни могат ли да се ваксинират срещу COVID. Включването в списък ще даде възможност на хората с редки заболявания да получат не само медицинска консултация и поддържащо лечение, но и емоционална подкрепа, казва още проф. Томов.

„В България е характерно това, че базите със специалисти се появяват, след като се появят пациенти със съответното заболяване, а не, когато се появи лекарство, което е един обърнат процес. Първо има лекарство, после има пациент, а би трябвало да е обратното. В случая хората с редките заболявания трябва да имат достъп до медицински специалисти, когато се появи лекарство“, подчерта той.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26683

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
2336 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини